Η πτώση της εορταστικής περιόδου που σημειώθηκε κατά γενική εκτίμηση στην αγορά της Πάτρας, από το εμπόριο έως και τα είδη τροφίμων, δεν άγγιξε και τόσο την εστίαση, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Αχαΐας, Σπύρο Στεργίου. 

Τα καταστήματα όλων των ειδών της εστίασης, από τα καφέ και τα εστιατόρια έως και τα μπαράκια, νυχτερινά κέντρα και κλαμπ, κινήθηκαν στο ίδιο επίπεδο με πέρυσι, χωρίς να υπάρχει κάποια θεαματική πτώση στον τζίρο τους, αλλά ούτε και κάποια αύξηση. Τουλάχιστον για τα μαγαζιά εκείνα που δεν στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στους φοιτητές που στις γιορτές είχαν φύγει από την πόλη. 

Σύμφωνα με τον κ. Στεργίου η κίνηση κατά παράδοση στα μαγαζιά εστίασης της Πάτρας την εορταστική περίοδο είναι αυξημένη, σε σύγκριση με τις άλλες χρονικές περιόδους. Όλοι θέλουν να βγουν, να πάνε κάπου και να διασκεδάσουν αυτές τις γιορτινές μέρες. Ωστόσο, η κατανάλωση στα χρόνια της κρίσης, σε σχέση με αυτά που γίνονταν παλιότερα, έχει μειωθεί κατακόρυφα. 

Όμως αυτό είναι κάτι που χαρακτηρίζει πλέον όλες τις περιόδους του έτους από την στιγμή που οι οικονομικές δυνατότητες όλων μας είναι πιο στενές και ελάχιστες. Αυτοί που σώζουν κυρίως την παρτίδα τα τελευταία χρόνια της κρίσης για τα μαγαζιά εστίασης της Πάτρας την εορταστική περίοδο, είναι οι ετεροδημότες. 

"Έρχονται αρκετοί ετεροδημότες στις γιορτές στην Πάτρα τα χρόνια της κρίσης και της ύφεσης. Εκεί που κάποτε πήγαιναν στο εξωτερικό ή επέλεγαν ένα τουριστικό χειμερινό μέρος για να κάνουν τις διακοπές τους, έρχονται στην Πάτρα για να περάσουν τις γιορτές μαζί με τις οικογένειες τους και βγαίνουν αρκετά συχνά κατά την διάρκεια της διαμονής τους" τονίζει ο κ. Στεργίου. 

Οι ετεροδημότες, έρχονται έτσι για να αντικαταστήσουν, έστω και σε μικρό βαθμό, το κενό που αφήνουν στα μαγαζιά εστίασης οι φοιτητές οι οποίοι φεύγουν την περίοδο των γιορτών και πηγαίνουν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους, στις οικογένειες τους. Σε κάθε περίπτωση πάντως τα δύσκολα για τα καταστήματα εστίασης, έρχονται μετά την περίοδο των γιορτών. 

"Είναι το διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ γιορτών και καρναβαλιού, τότε που για 1,5 μήνα περίπου η κίνηση στα καταστήματα εστίασης της Πάτρας, πέφτει κατακόρυφα. Αυτό είναι ένας κανόνας που ισχύει εδώ και πολλά χρόνια στην πόλη. Όμως το ζήτημα έχει να κάνει με το μέγεθος της πτώσης που φυσικά είναι αντίστοιχο με την γενικότερη πτώση που υπάρχει στον κλάδο τα τελευταία χρόνια και στην ευρύτερη αγορά".