Σε ποσοστά πάνω από 50% με 60% αναμένονται σε ορισμένες περιπτώσεις να κινηθούν οι εκπτώσεις στην αγορά της Πάτρας, με τους εμπόρους να βγάζουν από τις βιτρίνες τους τον χριστουγεννιάτικο και εορταστικό στολισμό και να τοποθετούν τις ταμπέλες με τις προσφορές. 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου της Πάτρας Κώστα Ζαφειρόπουλο, οι τιμές στα εμπορικά μαγαζιά της πόλης θα πέσουν από 30% έως και 40% κατά μέσο όρο.

Σε ορισμένες περιπτώσεις θα φτάσουν ακόμα και το 60% με 70% με τους επαγγελματίες να θέλουν να πουλήσουν τα είδη που έτσι και αλλιώς, πρόκειται να τους ξεμείνουν, από την στιγμή που η ζήτηση όλους τους περασμένους μήνες κινήθηκε σε χαμηλό επίπεδο, σε τιμή ευκαιρίας. 

"Θα υπάρξουν είδη στις βιτρίνες των μαγαζιών της Πάτρας που θα δίνονται σε τιμές πιο κάτω από το μισό της εμπορικής τους αξίας. Σε γενικές γραμμές η περίοδος των εκπτώσεων είναι μια καλή ευκαιρία για το καταναλωτικό κοινό της πόλης για να αγοράσει και να πάρει πράγματα σε τιμές που δεν υπάρχουν σε άλλες χρονικές περιόδους" τονίζει ο κ. Ζαφειρόπουλος. 

Οι εκπτώσεις επίσημα ξεκινούν από τις 13 Ιανουαρίου, όμως σε ένα μεγάλο ποσοστό των μαγαζιών της Πάτρας, ήδη έχουν μπει οι ταμπέλες με τις προσφορές. Το καταναλωτικό κοινό της Πάτρας καλείται να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που θα βρει στις βιτρίνες, όμως το μεγάλο ερώτημα που θα φανεί στην πράξη, είναι αν τους έχει μείνει ρευστό μετά τις γιορτές. 

Από την πλευρά τους οι έμποροι ευελπιστούν σε μία ανάκαμψη της αγοράς, μετά την πτώση που σημειώθηκε την εορταστική περίοδο. Μια πτώση που κατά μέσο όρο έφτασε το 20% και το 30%, κυρίως για τα καταστήματα με είδη ένδυσης και υποδημάτων που γνώρισαν μία από τις χειρότερες εορταστικές περιόδους των τελευταίων ετών.

Ειδικότερα, η αγορά της Πάτρας, σε σύγκριση με τις αγορές των υπολοίπων αστικών κέντρων της περιφέρειας, είχε την μεγαλύτερη πτώση, με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν από την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας. 

Κοιτάζουν και την ημέρα της τελετής έναρξης

Ωστόσο, οι έμποροι της Πάτρας, παρά τον προβληματισμό τους, κοιτάζουν μπροστά. "Ποντάρουμε στις χειμερινές εκπτώσεις και περιμένουμε από τον κόσμο να ανταποκριθεί" τονίζει ο κ. Ζαφειρόπουλος, ενώ ο Εμπορικός Σύλλογος ενδέχεται να κάνει κάποιες δράσεις για την τόνωση της αγοράς, κατά την διάρκεια των εκπτώσεων. 

Μια από αυτές αφορά και την ημερομηνία της τελετής έναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού όπου αυτή τη φορά δεν θα προχωρήσει στην διοργάνωση της Λευκής Νύχτας, γνωρίζοντας πλέον ότι σε μία τέτοια περίπτωση θα υπάρξουν αντιδράσεις, αλλά θα έρθει σε επικοινωνία και συνεννόηση με τους υπολοίπους φορείς για να καταθέσει τις προτάσεις του και να προχωρήσουν από κοινού σε κάποιες πρωτοβουλίες στο πνεύμα της ημέρας.

Ενδέχεται, ο Εμπορικός Σύλλογος να προτείνει μια μικρή παράταση του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων της Πάτρας, κάτι που ωστόσο, θα ανακοινώσει εφόσον έρθει σε επαφή με τα μέλη του, αλλά και τους εμποροϋπαλλήλους.