Οικονομικές κυρώσεις και απειλές προς το Ιράν αλλά και διπλωματική γλώσσα, περιελάμβανε το πολυαναμενόμενο διάγγελμα του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ από τον Λευκό Οίκο μετά τα ιρανικά πλήγματα εναντίον βάσεων όπου σταθμεύουν Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ.

Το προεδρικό διάγγελμα επρόκειτο να γίνει στις 11.00 τοπική ώρα (18.00 ώρα Ελλάδος), από το Palm Room, όπως διευκρίνισε η αμερικανική κυβέρνηση ωστόσο καθυστέρησε περίπου μισή ώρα.

Κανείς Αμερικανός ή Ιρακινός δεν τραυματίστηκε από τους πυραύλους του Ιράν

«Κανείς Αμερικανός δεν τραυματίστηκε από την χθεσινή επίθεση από το καθεστώς του Ιράν. Όλοι οι στρατιώτες είναι ασφαλείς. Οι μεγάλες αμερικανικές δυνάμεις μας είναι προετοιμασμένες για όλα» είπε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. «Καμιά αμερικανική ή ιρακινή ζωή δεν χάθηκε εξαιτίας ενός συστήματος προειδοποίησης που λειτούργησε πολύ καλά. Τα έθνη υπέμειναν τις καταστροφικές ενέργειες του Ιράν για πολλά χρόνια. Αυτές οι μέρες τελείωσαν. Δεν θα αφήσουμε αυτό να συμβεί».
«Ο Σουλεϊμανί ήταν αυτός ο οποίος κατηύθηνε τις επιθέσεις σε βάρος Αμερικανών στο Ιράκ, αλλά τον σταματήσαμε. Θα έπρεπε να έχει τερματιστεί εδώ και χρόνια» επανέλαβε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ αναφορικά με την επίθεση των Αμερικανών που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του Κασέμ Σουλεϊμανί. «Στέλνουμε ένα αποφασιστικό μήνυμα στους τρομοκράτες» πρόσθεσε.

Θα αυξήσουμε τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν

Σε ό, τι αφορά στην απάντηση των ΗΠΑ στο Ιράν, ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο για οικονομικές κυρώσεις. «Θα αυξήσουμε τις οικονομικές κυρώσεις απέναντι στο Ιράν ώσπου να αλλάξει τακτική. Αντί να πουν ευχαριστώ προς τις ΗΠΑ, φώναζαν "θάνατος στην Αμερική". Φώναζαν το ίδιο ακόμη και την ημέρα που υπεγράφη η συμφωνία, προκαλώντας κρίση στην Υεμένη» είπε μεταξύ άλλων ο Αμερικανός πρόεδρος, στηλιτεύοντας για μια ακόμη φορά την διοίκηση Ομπάμα και τη συμφωνία με την Τεχεράνη.

Να αποσυρθεί η Δύση από τη Συμφωνία με το Ιράν

«Παρόλο που υπήρξαν πολλές διαδηλώσεις στο Ιράν, δεν έγινε αντιληπτό τι θέλει ο λαός του Ιράν. Τους δόθηκε έτσι ένα μονοπάτι στην πυρηνική ενέργεια» σημείωσε ο Ντόναλντ Τραμπ για τη συμφωνία από την οποία αποσύρθηκαν οι ΗΠΑ, αμέσως μετά την εκλογή του στον Λευκό Οίκο. «Ήρθε η ώρα το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Ρωσία και η Κίνα να αναγνωρίσουν αυτή την πραγματικότητα και να αποσυρθούν από τη συμφωνία με το Ιράν» ανέφερε ο Ντόναλντ Τραμπ, καλώντας τη Δύση να καθίσει στο τραπέζι της συζήτησης με το Ιράν από μηδενική βάση για μια νέα συμφωνία.


«Είμαστε εμείς οι πρώτοι παραγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο και δεν έχουμε ανάγκη την Μέση Ανατολή» υποστήριξε ο Ντόναλντ Τραμπ και σημείωσε με νόημα πως με δικές του παρεμβάσεις, οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις είναι πιο ισχυρές, «όσο δεν ήταν ποτέ στο παρελθόν».

Επίθεση του Ιράν κατά αμερικανικών θέσεων στο Ιράκ

Υπενθυμίζεται ότι διπλή επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στο Ιράκ εξαπέλυσαν οι Φρουροί της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν.

Οι δύο επιθέσεις, που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, έγιναν σε αντίποινα για την εξόντωση του Ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί από τις ΗΠΑ την Παρασκευή.

Το σώμα των Φρουρών της Επανάστασης εξαπέλυσε επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους εδάφους-εδάφους εναντίον δύο αμερικανικών βάσεων στην επικράτεια του Ιράκ: η μία βρίσκεται στην Αρμπίλ (ιρακινό Κουρδιστάν, βόρεια) και η άλλη στην επαρχία Άνμπαρ, και πρόκειται για τη βάση Άιν αλ Άσαντ. Σύμφωνα με το Tasnim, εκτοξεύθηκαν τουλάχιστον 35 πύραυλοι, ωστόσο νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι πύραυλοι ήταν 15.