Η απώλεια δοντιών στις γυναίκες που βρίσκονται στο στάδιο μετά την εμμηνόπαυση, αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης, κύρια αιτία καρδιαγγειακών παθήσεων.

Έρευνα σε 36.692 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες στις ΗΠΑ, έδειξε ότι όσες γυναίκες έχασαν δόντια, είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν υπέρταση.

Οι ειδικοί κατέγραφαν κάθε χρόνο βασικούς δείκτες υγείας όπως η κατάσταση των δοντιών, η αρτηριακή πίεση κλπ. σε συμμετέχουσες στην έρευνα Women’s Health Initiative Observational Study (1998-2015).

Οι γυναίκες που σημείωσαν απώλεια δοντιών, είχαν 20% υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν υπέρταση, ιδιαίτερα όσες ήταν μικρότερης ηλικίας αλλά και όσες είχαν χαμηλότερο ΔΜΣ.

Σύμφωνα με τους ειδικούς δύο είναι οι πιθανές αιτίες: Η διατροφή που ακολουθεί κανείς μετά την απώλεια δοντιών, μπορεί να επιδεινώσει παράγοντες κινδύνου για υπέρταση.

Ο άλλος είναι ότι οι γυναίκες που χάνουν δόντια ανήκουν σε ομάδα που ήδη διατρέχει υψηλότερο κίνδυνο υπέρτασης.

Οι ερευνητές συστήνουν στους γιατρούς να καταγράφουν την απώλεια δοντιών ως κλινικό προειδοποιητικό σημάδι για κίνδυνο υπέρτασης και όσους έχουν απώλεια δοντιών να φροντίζουν καλύτερα τη στοματική τους υγεία.

Η νέα έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Hypertension.

Πηγή: Science Daily