Η πατάτα ανήκει στην κατηγορία των αμυλούχων λαχανικών, γεγονός που οδηγεί συχνά στο χαρακτηρισμό της ως «λιγότερο υγιεινού» τροφίμου, αφού πολλοί τη συγκρίνουν με το ψωμί, το ρύζι ή τα ζυμαρικά. Ωστόσο, όταν δεν καταναλώνεται τηγανητή ή δε συνοδεύεται από πλούσιες σε λίπος σάλτσες και αλλαντικά, η πατάτα μπορεί να αποτελέσει μια υγιεινή επιλογή, προσφέροντας πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.

Ειδικότερα, η πατάτα είναι καλή πηγή καλίου, βιταμίνης C και βιταμίνης Β6. Μάλιστα, επειδή συνήθως καταναλώνεται σε αξιόλογη ποσότητα, μπορεί στην ουσία να συνεισφέρει σημαντικά στη συνολική ημερήσια πρόσληψη των εν λόγω μικροθρεπτικών συστατικών. Επιπλέον, οι πατάτες περιέχουν μικρές ποσότητες θειαμίνης, νιασίνης καθώς και μετάλλων, όπως το μαγνήσιο και το μαγγάνιο. Από την άλλη, όταν η πατάτα μαγειρεύεται και καταναλώνεται με τη φλούδα -με απαραίτητη προϋπόθεση το σχολαστικό πλύσιμο-, τότε μπορεί να προσφέρει σημαντική ποσότητα φυτικών ινών αλλά και φυτοχημικών συστατικών, που ασκούν αντιοξειδωτική δράση.

Ο τρόπος παρασκευής και κατανάλωσής της πατάτας αποτελεί καθοριστικό παράγοντα, όχι μόνο για το θερμιδικό της περιεχόμενο, αλλά και για την περιεκτικότητά της σε ένα ακόμη συστατικό, το λεγόμενο ανθεκτικό άμυλο, το οποίο διέρχεται άπεπτο από το γαστρεντερικό σωλήνα, δρώντας ως πρεβιοτικό κι ευνοώντας την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων στο παχύ έντερο. Έτσι, όταν οι πατάτες μαγειρεύονται και στη συνέχεια καταναλώνονται κρύες, όπως συμβαίνει για παράδειγμα σε μια πατατοσαλάτα, η ποσότητα ανθεκτικού αμύλου που περιέχουν αυξάνεται αρκετά, γεγονός που οδηγεί επίσης σε χαμηλότερη γλυκαιμική απόκριση και καλύτερο έλεγχο των επιπέδων σακχάρου.

Τέλος, είναι σημαντικό να αναφερθεί πως η χρήση ορισμένων μαγειρικών μεθόδων υπερτερεί έναντι άλλων, όσον αφορά στη θρεπτική αξία της πατάτας. Για παράδειγμα, όταν οι πατάτες βράζουν σε νερό, η ποσότητα υδατοδιαλυτών βιταμινών και καλίου που χάνεται είναι μεγαλύτερη από όταν ψήνονται στο φούρνο. Σε κάθε περίπτωση, το βράσιμο με τη φλούδα –η οποία μπορεί να αφαιρεθεί μετά- περιορίζει σημαντικά την απώλεια θρεπτικών συστατικών.

Πηγή: neadiatrofis.gr