Έχουν περάσει τέσσερα χρόνια και βάλε από την στιγμή που η ΕΡΓΟΣΕ είχε πάρει μία απόφαση σημαντικής περιβαλλοντικής αξίας, με σκοπό να διασώσει μέσω της μεταφύτευσης τις αιωνόβιες ελιές που υπήρχαν στην περιοχή του Αιγίου και οι οποίες απαλλοτροιώθηκαν εξαιτίας του έργου κατασκευής της σιδηροδρομικής γραμμής για την έλευση στο νομό του σύγχρονου τρένου. 

Πρόκειται για δέντρα που έχουν σημαντική αξία και που θα πρέπει με κάθε τρόπο να διασωθούν για να μην γίνουν καυσόξυλα στα τζάκια και τις σόμπες. Μπορεί αυτή η δράση της ΕΡΓΟΣΕ να προχωρήσε σε αυτή την απόφαση για να μεταφυτευτούν σε κοινόχρηστους χώρους οι ελιές αυτές όμως κανείς μέχρι σήμερα από τους τοπικούς φορείς της περιοχής δεν έχει δείξει το ανάλογο ενδιαφέρον. 

Δεν έχουν υποστηρίξει την πρωτοβουλία αυτή που θα μπορούσε να αναδείξει αισθητικά και περιβαλλοντικά σημεία των αστικών κέντρων της περιοχής, κατά προέκταση και της Πάτρας. Με εξαίρεση το Πανεπιστήμιο Πατρών, όπου ήδη έχει προχωρήσει σε ορισμένες μεταφυτεύσεις στους χώρους της Πανεπιστημιούπολης, οι υπόλοιποι φορείς το έχουν περάσει το ζήτημα στα ψιλά.

Παρόλα αυτά και παρά την αδιαφορία που έχουν δείξει οι τοπικοί φορείς μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί γύρω στις 600 αιωνόβιες ελιές, ενώ υπάρχουν τουλάχιστον άλλες τόσες που περιμένουν και αυτές με την σειρά τους να μεταφυτευτούν σε κάποιους κοινόχρηστους χώρους για να μην γίνουν καυσόξυλα. 

Κάτι που αν οι φορείς της περιοχής δείξουν την ίδια αδιαφορία ως προς την δράση της ΕΡΓΟΣΕ είναι αρκετά πιθανό να γίνει. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η ΕΡΓΟΣΕ προχώρησε σε αυτή την πρωτοβουλία, χωρίς να της επιβάλλεται από κάπου κάποιο σχετικό νομικό πλαίσιο και χωρίς να υπάρχει κάποια εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για να επιτευχθεί ο σκοπός. 

Όμως για να επιτευχθεί ο σκοπός αυτός χρειάζεται συλλογική προσπάθεια και στήριξη, αλλά και οι αντίστοιχοι χορηγοί που θα χρηματοδοτήσουν αυτή την πρωτοβουλία, έτσι ώστε να εξασφαλιστούν τα έξοδα που απαιτούνται για να υλοποιηθεί με επιτυχία αυτή η δράση. 

(Η φωτογραφία είναι από την μεταφύτευση μιας τέτοιας αιωνόβιας ελιάς στην κεντρική πλατεία της κοινότητας Ελαιώνα, στο Διακοπτό).