Την άποψη ότι η συνάντηση Μητσοτάκη – Τραμπ διασφάλισε την έκφραση των ελληνικών θέσεων για την Τουρκία στο ανώτατο επίπεδο, εξέφρασε ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

Μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 ο αν. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη σημείωσε ότι η συνάντηση στον Λευκό Οίκο διασφάλισε ότι ακούστηκε στο ανώτατο επίπεδο η ελληνική θέση ότι «η Τουρκία, όσον αφορά τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ακολουθεί πολιτική που δημιουργεί επιπλέον ένταση με την οποία δεν θα επιτρέψουμε να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματά μας».

Παράλληλα, ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε ότι κανείς δεν περίμενε, υπό τις παρούσες συνθήκες, να υπάρξει δημόσια δήλωση από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ κατά της Τουρκίας. «Μετά την υπερθέρμανση στης Μέση Ανατολή και με δεδομένο ότι η Τουρκία συνομιλεί με το Ιράν υπήρχε κανείς που περίμενε ρεαλιστικά δημόσια δήλωση από τον πρόεδρο των ΗΠΑ κατά της Τουρκίας; Όποιος το περίμενε αυτό έσφαλε», τόνισε.

«Δεν μπορεί να υπάρξει ούτε τώρα ούτε πριν δημόσια δέσμευση των ΗΠΑ ότι θα παρέμβουν σε κρίση στην νοτιοανατολική Μεσόγειο. Εφόσον ξεκινήσει μια κρίση που φαίνεται ότι ξεκινάει σοβαρή ένταση μετά και την επίθεση με πυραύλους σε αμερικανική βάση στο Ιράκ είναι βέβαιο ότι οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν δεύτερη παράλληλη κρίση που να εμπλέκει δύο σύμμαχες χώρες στο ΝΑΤΟ. Η γεωστρατηγική λογική λέει ότι η παρέμβαση δεν ανακοινώνεται αλλά γίνεται εν τοις πράγμασι», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Σε ερώτηση σχετικά με τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τα αποτελέσματα της επίσκεψης Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε: «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μειώνεται κάτι που με τα δεδομένα που αυτοί που γνωρίζουν ξέρουν ότι πήγε πολύ καλά» πρόσθεσε ο κ. Κουμουτσάκος.