Την ανάκληση παρτίδας (υπ. αριθμ.180357) του φαρμακευτικού προϊόντος UTROGESTAN 200mg caps, btx15, αποφάσισε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), λόγω απόκλισης από τις εγκεκριμένες προδιαγραφές εμφάνισης του προϊόντος κατά τη διαδικασία παραγωγής.

Το σκεύασμα με κύρια δραστική ουσία την προγεστερόνη χορηγείται είτε από του στόματος είτε από τον κόλπο στο πλαίσιο Θεραπείας Ορμονικής Υποκατάστασης (ΘΟΥ) και εμφανίζει το σύνολο των ορμονικών ιδιοτήτων της προγεστερόνης, η οποία παράγεται από το ωχρό σωμάτιο κατά τη δεύτερη φάση του καταμήνιου κύκλου της γυναίκας.

Η απόφαση ανάκλησης του ΕΟΦ αποτελεί προληπτικό μέτρο για την προάσπιση της Δημοσιάς Υγείας, με σκοπό να ενισχύσει την εθελοντική ανάκληση, που έχει προβεί η εταιρεία ANGELINI PHARMA HELLAS ABEE.

Η παρασκευάστρια εταιρεία και κάτοχος άδειας κυκλοφορίας του προϊόντος, οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα με τους αποδέκτες του προϊόντος, προκειμένου να το αποσύρουν.

Τα παραστατικά της ανάκλησης πρέπει να τηρούνται για διάστημα τουλάχιστον πέντε ετών και να τίθενται υπόψη του ΕΟΦ, εφόσον ζητηθούν.


Πηγή: protothema.gr