Το Δημοτικό Υπνωτήριο άνοιξε και μια από τις βασικές επιθυμίες του Κοινωνικού Οργανισμού για να στεγάσει το μεγαλύτερο μέρος των υπηρεσιών του, στο κτίριο της Γούναρη και Μπουκαούρη, γίνεται πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που θα υλοποιηθεί στην πλήρη διάσταση της μέσα στους επόμενους μήνες.

Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος της καθυστέρησης που σημειώθηκε για να βρει ο Κοινωνικός Οργανισμός την στέγη με βάση την οποία θα προχωρούσε το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020 για την αντιμετώπιση της φτώχειας και της ανθρωπιστικής κρίσης.

Ήθελε να επινοικιάσει το συγκεκριμένο κτίριο που ανήκει στην Ιερά Μονή Ομπλού με την οποία είχε ξεκινήσει τις συζητήσεις πριν από πέντε περίπου χρόνια και ήρθε σε συμφωνία πριν από δύο περίπου χρόνια. Στο κτίριο αυτό ο Κοινωνικός Οργανισμός θα στεγάσει το Κέντρο Ημέρας και το Δημοτικό Υπνωτήριο, δύο από τις δομές που προβλέπει το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της φτώχειας.

Το Ανοικτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων, πέρα από ένα κατάλυμα για τους άστεγους το βράδυ, ειδικότερα για τις κρύες νύχτες του χειμώνα, περιλαμβάνει και την προσωρινή τους διαμονή την ημέρα, δίνοντας τους την δυνατότητα να κάνουν ένα ζεστό μπάνιο και να έχουν τις αναγκαίες συνθήκες υγιεινής.

Στόχος του Κέντρου Ημέρας και της δομής αυτής είναι η προσωρινή διαμονή των αστέγων, με το σκεπτικό ότι μέσα από αυτήν θα τους δοθεί η δυνατότητα για να βγουν και πάλι στην ζωή, να βρουν μια δουλειά, να μείνουν σε ένα δικό τους σπίτι αργότερα και σε γενικές γραμμές να μπουν σε κανονικούς ρυθμούς ως ενεργά μέλη της κοινωνίας.

Στα σχέδια του Κοινωνικού Οργανισμού είναι να μεταφέρει εκεί την Τράπεζα Τροφίμων και το Κοινωνικό Παντοπωλείο του δήμου, ενώ υπάρχουν αίθουσες που θα μετατραπούν σε μεγάλες τραπεζαρίες για να σιτίζονται εκεί τόσο αυτοί που διαμένουν προσωρινά στο Κέντρο Ημέρας, όσο και όσοι έρχονται στο Δημοτικό Υπνωτήριο για ένα βράδυ.

Η τραπεζαρία ήδη, άλλωστε, έχει ξεκινήσει την λειτουργία της και μέσα στο επόμενο διάστημα θα γίνουν οι κατάλληλες παρεμβάσεις για να επανδρωθεί πλήρως. Παράλληλα θα διαμορφωθούν αίθουσες για την στέγαση της Τράπεζας Τροφίμων και του Κοινωνικού Παντοπωλείου.

Εξάλλου στο ίδιο κτίριο θα λειτουργούν και οι δύο δομές του Κέντρου Ημέρας και του Δημοτικού Υπνωτηρίου που μπορεί να έχουν παρόμοιο σκοπό, αλλά ο ρόλος της κάθε μιας θα είναι διακριτός.

Στις σκέψεις του Δήμου και του Κοινωνικού Οργανισμού είναι να δημιουργήσει στο ισόγειο ή σε κάποιο άλλον χώρο του κτιρίου κουζίνα και μαγειρείο έτσι ώστε το όλο πλαίσιο για την φροντίδα, την στέγαση και την σίτιση των αστέγων και των απόρων της Πάτρας να έχει έναν ενιαίο χαρακτήρα.

Κι όμως δεν είναι αυτονόητο

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Δήμος της Πάτρας είναι ο μοναδικός από τους δήμους της επικράτειας που κατόρθωσε να λειτουργήσει αυτόν τον ξενώνα για τους άστεγους και να υλοποιήσει κάθε πτυχή του προγράμματος για την αντιμετώπιση της φτώχειας και της ανθρωπιστικής κρίσης από μόνος του, χωρίς να αφήσει να αναμειχθεί καμία ΜΚΟ ή κάποιος ιδιωτικός φορέας.

Κατά συνέπεια, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει και ο πρόεδρος του Κοινωνικού Οργανισμού Θόδωρος Τουλγαρίδης, μόνο αυτονόητη δεν είναι η λειτουργία ενός τέτοιου ξενώνα με αυτή την δυναμική και αυτές τις δυνατότητες για να φροντίσει έναν τόσο σημαντικό αριθμό ατόμων που μπορεί να φτάσουν και τα 90 άτομα.

Πόσο μάλλον δύσκολο είναι το εγχείρημα να κάνει πραγματικότητα και να ολοκληρώσει το σχέδιο του για να μετατρέψει αυτή την γωνία της Γούναρη, σε μία γωνία αγάπης, σε μία φωλιά.