Δεν είναι μόνο το πρόστιμο που έπεσε σε καφετέρια της Πάτρας για τον αντικαπνιστικό νόμο, την εορταστική περίοδο.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά πρόστιμο έπεσε κατά την διάρκεια των γιορτών και σε νυχτερινό μαγαζί της Πάτρας, με τα μέλη του κλιμακίου να βρίσκουν, κατά την διάρκεια του ελέγχου που έκαναν, θεριακλήδες να το έχουν φουντώσει μέσα στο κατάστημα.

Το πρόστιμο δεν ήταν μόνο για το μαγαζί, αλλά και για τους πελάτες του καταστήματος, ενώ όπως μάθαμε έγιναν κατασχέσεις τσιγάρων και σε πελάτες που με την παρουσία των ελεγκτών, αναγκάστηκαν να βγουν έξω για να καπνίσουν. 

Όλα αυτά σε μία ημέρα που το κατάστημα, όπως και τα περισσότερα νυχτερινά μαγαζιά της Πάτρας είχαν λόγω του εορταστικού ωραρίου αρκετό κόσμο. Πάντως, το γεγονός είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μαγαζιών εστίασης έχει συμμορφωθεί με τον νόμο και οι ελεγκτές στις βόλτες που έχουν κάνει στην αγορά δεν έχουν να προσάψουν και πολλά στους επαγγελματίες. 

Ειδικότερα, στα εστιατόρια και στα μπαρ στις περισσότερες των περιπτώσεων το ίδιο το μαγαζί απαιτεί από τους καπνιστές - πελάτες του να βγουν έξω για καπνίσουν, με τους τελευταίους να υπακούν και να συμμορφώνονται.

Το ίδιο γίνεται και στις καφετέριες, αν και εκεί υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις που το κάπνισμα συνεχίζεται από κάποιους πελάτες, είτε στους εξωτερικούς χώρους με τα προστατευτικά κιγκλιδώματα που έχουν διαμορφωθεί έτσι γι αυτόν τον λόγο, όμως σε περίπτωση ελέγχου είναι και αυτοί παραβάτες, είτε ακόμα και στους εσωτερικούς χώρους. 

Το μεγάλο πρόβλημα όμως παρατηρείται στα νυχτερινά μαγαζιά, στα κλαμπ, στα ελληνάδικα και στα μπουζούκια, εκεί που οι πελάτες δεν συμμορφώνονται και θέλουν να καπνίσουν, ενώ αν πιεστούν από το μαγαζί φεύγουν και δεν ξαναπατούν, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο την δυσαρέσκεια τους.

Τα νυχτερινά καταστήματα είναι αυτά που έχουν υποστεί και την μεγαλύτερη ζημιά από τον αντικαπνιστικό νόμο, με τον τζίρο τους, σύμφωνα με τους επαγγελματίες, να έχει πέσει κατακόρυφα από την στιγμή που ξεκίνησε η εφαρμογή του.