Πέρασαν 29 χρόνια από τότε ο καθηγητής Νίκος Τεμπονέρας έπεσε νεκρός από τα χτυπήματα ατόμων που άνηκαν στις κομματικές οργανώσεις της Νέας Δημοκρατίας τα οποία είχαν πάει στο σχολικό συγκρότημα της πλατείας Βουδ για να διαλύσουν την σχολική κατάληψη. 

Το σχολικό συγκρότημα πήρε το όνομα του αείμνηστου καθηγητή και η μνήμη του Νίκου Τεμπονέρα έγινε σύμβολο για την Πάτρα και τους αγώνες των μαθητών, των φοιτητών και των εργαζομένων.

Φέτος η εκδήλωση της επετείου μνήμης του Νίκου Τεμπονέρα συνδυάζεται με ένα ακόμα συμβάν που είχε το δικό του θύμα, τον Παύλο Φύσσα, του μουσικού ράπερ που δολοφονήθηκε από την Χρυσή Αυγή και η μνήμη του οποίου κρίνοντας από το αποτέλεσμα της δίκης της υπόθεσης του, δεν βρήκε δικαίωση. 

Οι εκδηλώσεις για την επέτειο μνήμης του Νίκου Τεμπονέρα θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη στις 9 Ιανουαρίου στις 18:00 μπροστά από το μνημείο του, στο σχολικό συγκρότημα που φέρει το όνομα του.

Τα όσα έγιναν τότε για όσους τα είχαν ζήσει από κοντά, σε μία περίοδο έντασης του πολιτικού κλίματος, μιας έντασης που έφτασε σε αυτό το τραγικό αποτέλεσμα, έχουν μείνει για πάντα χαραγμένα στη μνήμη τους. Το ντοκιμαντέρ του φωτορεπόρτερ Χάρη Καραβαγγέλη για τα γεγονότα εκείνης τη βραδιάς και τα όσα είχαν ακολουθήσει είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. 

Στο ντοκιμαντέρ παρουσιάζονται με γλαφυρό τρόπο όσα είχαν γίνει τότε, το κλίμα εκείνων των ημερών, αλλά και μαρτυρίες ανθρώπων που υπήρξαν αυτόπτες μάρτυρες της δολοφονίας, αλλά και των όσων είχαν προηγηθεί, όπως και των όσων είχαν ακολουθήσει.

Δείτε το βίντεο: 


Υπόθεση Τεμπονέρα Χάρης Καραβαγγέλης - ψηφιακη αναβαθμιση 2018