Δύο βασικούς στόχους έχει θέσει το οικονομικό επιτελείο για το 2020. Αφενός να ανοίξει η συζήτηση για τη μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021 και μετά - τουλάχιστον να γίνει η προεργασία φέτος- και αφετέρου την αλλαγή χρήσης των κερδών από ελληνικά ομόλογα για την "αιμοδότηση" των επενδύσεων.

Ορισμένες κρίσιμες ημερομηνίες για τη νέα χρονιά είναι οι εξής:

Καταρχάς στις 20 Ιανουαρίου θα έρθει στην Αθήνα κλιμάκιο των θεσμών για την πέμπτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση ενώ στις 17 Φεβρουαρίου συνεδριάζει το Eurogroup. Στις 27 Φεβρουαρίου θα δημοσιευθεί η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Κομισιόν, ενώ θα έχει προηγηθεί η έκθεση της Fitch για την πιστοληπτική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. Στις αρχές Μαρτίου θα ανακοινωθεί από την ΕΛΣΤΑΤ ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για το 2019.

Στις 16 Μαρτίου συνεδριάζει το Eurogroup, όπου είναι πιθανή η λήψη απόφασης για την αλλαγή χρήσης των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα. Προϋπόθεση συνιστά βέβαια να έχει προηγηθεί θετική έκθεση από τους Θεσμούς.

Τέσσερις μέρες αργότερα θα έρθουν ξανά στην Αθήνα κλιμάκια των θεσμών για την έκτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση. Στις 18 Μαΐου συνεδριάζει το Eurogroup, όπου είναι πιθανόν να ανοίξει η συζήτηση για τη μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021.