Το κρύο δεν αντέχεται τις τελευταίες ημέρες στην Πάτρα, πόσο μάλλον τις νύχτες και ο ερχομός του Ηφαιστίωνα αναμένεται να κάνει ακόμα χειρότερα τα πράγματα για τους άστεγους αυτής της πόλης που δεν έχουν ένα κεραμίδι για να κοιμηθούν και περιφέρονται στους δρόμους, στις πλατείες, βρίσκοντας για κατάλυμα υπόστεγα και εισόδους πολυκατοικιών για να περάσουν το βράδυ τους. 

Το άνοιγμα του Δημοτικού Υπνωτηρίου στην οδό Γούναρη και Μπουκαούρη, ήρθε την κατάλληλη χρονική στιγμή από πλευράς δήμου για να προφυλάξει τους αστέγους από το κρύο και την επερχόμενη βαρυχειμωνιά.

Βασικά ήρθε μετά από την επίσπευση των διαδικασιών από τον Κοινωνικό Οργανισμό για να ανοίξει αυτός ο χώρος, με τους υπαλλήλους να γνωρίζουν ότι έρχεται κρύο και είναι ανάγκη να βρεθεί ένας μεγαλύτερος χώρος από αυτός της πανσιόν που μέχρι πρότινος νοίκιαζε ο δήμος. 

Είναι κανόνας, άλλωστε, ότι αυτές τις μέρες της βαρυχειμωνιάς ο αριθμός των ατόμων που πηγαίνουν εκεί στο Δημοτικό Υπνωτήριο αυξάνεται και πράγματι έτσι έγινε και με την περίπτωση του κτιρίου που βρίσκεται που θα στεγάσει για τα επόμενα χρόνια το Κέντρο Ημέρας της Πάτρας. Το Δημοτικό Υπνωτήριο δηλαδή. 

Μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα τα άτομα που είχαν πάει εκεί για να βρουν ένα ζεστό κρεβάτι για να κοιμηθούν ήταν μόλις 12. Τα τελευταία βράδια ο αριθμός των αστέγων που έχουν καταλύσει στο Δημοτικό Υπνωτήριο έχει φτάσει τα 19 άτομα. Αριθμός που σε σύγκριση με τον αριθμό των αστέγων, δηλαδή, των ανθρώπων που κοιμούνται στους δρόμους και δεν έχουν σκεπή για να βάλουν κάτω το κεφάλι τους, είναι μικρός. 

Οι καθαρά άστεγοι στην Πάτρα (όχι οι εν δυνάμει) κυμαίνονται μεταξύ των 90 και των 100 ατόμων. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι άτομα μοναχικά, εγκαταλειμμένα και για τους δικούς τους λόγους ζουν μόνοι.

Είναι άτομα που δεν έχουν ανεπτυγμένο και τόσο το αίσθημα της αυτοσυντήρησης τους, αντιμετωπίζοντας διαφόρων ειδών προβλήματα, επιλέγουν έτσι τους δρόμους και αρνούνται τις εκκλήσεις των ανθρώπων του Κοινωνικού Οργανισμού για να τους βοηθήσουν. 

Οι υπάλληλοι, όμως, του Κοινωνικού Οργανισμού, αυτές τις μέρες έχουν αλωνίσει τους δρόμους και τις συνοικίες της Πάτρας για να εντοπίσουν τον κάθε άστεγο και να τους ειδοποιήσουν για το άνοιγμα του Δημοτικού Υπνωτήριο που τους περιμένει.

Έτσι, ο αριθμός τους τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αυξηθεί, εφόσον το κρύο συνεχιστεί. Θυμίζουμε ότι ο νέος χώρος του Δημοτικού Κοιμητηρίου είναι σε θέση να χωρέσει όταν ξεκινήσει πλήρως η λειτουργία του, γύρω στα 90 άτομα.