Χρονοδιαγράμματα για τη δημοπράτηση 17 μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων σε ολόκληρη τη χώρα, ανάμεσά τους και στην Αχαΐα, εντός του 2020, αποτυπώθηκαν σε πρόσφατη σύσκεψη στην Αθήνα, όπου συμμετείχαν οι επικεφαλής των νομαρχιακών φορέων διαχείρισης, υπό τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Κωστή Χατζηδάκη και τον γ.γ. διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλη Γραφάκο.

Η διαχείριση των απορριμμάτων στην Αχαΐα, όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας αποτελεί μείζον πρόβλημα, με άμεσα παραδείγματα την Ξερόλακκα και την Αιγείρα.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η λύση του προβλήματος εντός τετραετίας με την επικαιροποίηση του εθνικού σχεδιασμού και των περιφερειακών σχεδίων, για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών.

Η επιτάχυνση των διαδικασιών έγκρισης της χρηματοδότησης, της αδειοδότησης και της δημοπράτησης της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στου Φλόκα και η αντιμετώπιση επιμέρους γραφειοκρατικών προβλημάτων τέθηκαν επί τάπητος.

«Αγκάθι» αποτελεί σαφώς η συνέχιση της λειτουργίας της Ξερόλακκας που μολύνει και τον Πατραϊκό, η οποία δύσκολα θα κλείσει άμεσα, ακόμη και μετά τη δημιουργία του νέου εργοστασίου.

Οι συγκεκριμένες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων αφορούν τις περιοχές: Δυτική Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλος, Λαμία, Βόρειος Έβρος, Λέσβος, Χαλκίδα, Λάρισα, Ηράκλειο, Αγρίνιο, Σητεία, Χερσόνησος, Μύκονος, Φωκίδα, Άνδρος, Τήνος, Κεφαλονιά.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα λειτουργούν μόνον τέσσερις τέτοιες μονάδες επεξεργασίας, στην Κοζάνη, τις Σέρρες, τα Γιάννενα και τα Χανιά και δύο πεπαλαιωμένες που χρήζουν αναβάθμισης, στην Αττική (Φυλή) και την Κρήτη (Ηράκλειο).