Πάγωσε ο τεχνητός καταρράκτης στον Λαϊλιά Σερρών εξαιτίας των ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Η σχεδόν κατακόρυφη, βραχώδης επιφάνεια λειτουργεί ως πίστα αναρρίχησης για τους παγοαναρριχητές όπως ο Χρόνης Σιούλας. «Τα νερά τρέχουν μόνιμα και, όσο κάνει κρύο, ο πάγος αυξάνεται», δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό. «Η θερμοκρασία πρέπει να είναι μεταξύ -1 και -9 βαθμών Κελσίου. Δεν πρέπει να είναι ούτε υψηλότερη από -1, γιατί ο πάγος δεν είναι τόσο συμπαγής ώστε να αντέξει το βάρος του ανθρώπου, ούτε χαμηλότερη από -0 γιατί ο πάγος θρυμματίζεται».

Η πίστα βρίσκεται σχεδόν 4 χιλιόμετρα από το χιονοδρομικό κέντρο της περιοχής και τα πλάνα από το σημείο είναι εντυπωσιακά. Ο Σερραίος, πρώην πρωταθλητής σε χειμερινά σπορ, ήταν αυτός που εμπνεύστηκε και τελικά δημιούργησε την πίστα, εκτρέποντας νερό από μία φυσική πηγή.

«Όταν η θερμοκρασία πέφτει, ανοίγουμε τις βάνες και στέλνουμε νερό στο βράχο. Καθώς πέφτει παγώνει και δημιουργεί το Ice Park. Είναι το μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα», έλεγε πριν λίγες ημέρες σε εφημερίδα, ο ταμίας Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Σερρών, Γρηγόρης Ευθυμιάδης. Οι δύο κύριοι παγοκαταρράκτες έχουν ύψος 30 μέτρων, με ένα ενδιάμεσο «πατάρι» για ξεκούραση σε μια πίστα που θεωρείται μέτριας δυσκολίας.


Newpost.gr Πάγωσαν οι καταρράκτες στις Σέρρες