Υλικά Συνταγής

  • 1 χταπόδι φρέσκο του κιλού
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια ξερά, κομμένα σε φέτες
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1/4 του φλιτζανιού ξίδι
  • 400 γρ. ρύζι λευκό ή καστανό

Εκτέλεση συνταγής

  1. Πλένουμε και καθαρίζουμε το χταπόδι (κυρίως το κεφάλι και την κουκούλα) καλά ή ζητάμε απ' τον ιχθυοπώλη να μας το καθαρίσει. Το κοβόμουμε, κατά προτίμηση σε πλοκάμια ή σε μεγαλούτσικα κομμάτια. Το βάζουμε σε κανονική θερμοκρασία και σε κατσαρολα χωρίς νερό περιμένοντας να βγάλει τα υγρά του. Όταν βγάλει τα υγρά και εξατμιστεί το μεγαλύτερο μέρος τους, βγάζουμε το χταπόδι από την κατσαρόλα μαζί με το ζουμί που έχει μείνει, και το φυλάμε στην άκρη.

  2. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το κρεμμύδι. Το σοτάρουμε ελαφρά μέχρι να ξανθύνει. Ξαναβάζουμε το χταπόδι μέσα, ανακατεύουμε μια-δυο φορές και σβήνουμε με το ξίδι. Προσθέτουμε και το ζουμί του χταποδιού και βράζουμε μέχρι να γίνει το χταπόδι και να πήξει η κρεμμυδάτη σάλτσα. Αν το βράσουμε σε χύτρα θα χρειαστεί περίπου 10'. Αν το μαγειρέψουμε σε απλή κατσαρόλα, περίπου 15' με 22' ανάλογα με το χταπόδι, και ενδέχεται να χρειαστεί λίγο νερό για συμπλήρωμα κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.

  3. Ετοιμάζουμε το ρύζι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας του και σερβίρουμε το χταποδάκι με τη σάλτσα και το ρύζι. Είναι χορταστικό νηστίσιμο πιάτο αλλά και πρώτης τάξης μεζεδάκι για ούζο ή τσίπουρο.

Πηγή: icookgreek.com