Κι όμως οι μποναμάδες που οι σύγχρονοι από εμάς τους έχουμε συνηθίσει στην Τριών Ναυάρχων, ενώ οι παλιότεροι από εμάς στην πλατεία Γεωργίου, είχαν κάνει την εμφάνιση τους για πρώτη φορά στην Πάτρα, σε άλλο σημείο της πόλης. 

Που νομίζετε; Στην οδό Μαιζώνος. Σύμφωνα με τα ιστορικά αρχεία τους μποναμάδες που μπορεί να είναι ένα παραδοσιακό έθιμο που κατάγεται από την εμποροπανήγυρι, όμως το όνομα του έχει μία καθαρά ιταλική προέλευση (στα ιταλικά bona mano, δηλαδή καλό χέρι), τους βρίσκομαι για πρώτη φορά στην κεντρική αυτή οδό της Πάτρας. 

Οι μποναμάδες έχουν έτσι μια άμεση σχέση με το ιταλικό στοιχείο που υπήρχε έντονο στην αχαϊκή πρωτεύουσα και μεταφέρθηκε στην ελληνική πραγματικότητα ως το χέρι του γονιού που αγόραζε το μικρό παιχνίδι του καροτσιού. Ήταν δηλαδή το δώρο που έπαιρνε ο γονιός στο παιδί αποκλειστικά στην γιορτή της Πρωτοχρονιάς. 

Όλα αυτά για το παρελθόν. Να πούμε κάτι που μπορεί να έρχεται από το μέλλον σαν ένα ενδεχόμενο και σαν σενάριο για τα χρόνια που έρχονται; Λέτε μετά από πολλά χρόνια να δούμε τους μποναμάδες και πάλι στην πεζοδρομημένη (αυτή τη φορά) οδός Μαιζώνος; Ποιος ξέρει να γίνει το έργο της πεζοδρόμησης και βλέπουμε. 

(Η φωτογραφία πάντως έχει ανέβει από τον Πέτρο Νύχτα).