Η ουρολοίμωξη δεν είναι απλώς ενοχλητική. Μπορεί να γίνει εξαιρετικά επώδυνη, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις δεν αποκλείεται να οδηγήσει και σε κάποια βλάβη των νεφρών. Παράλληλα, έχει την τάση να προσβάλλει δυσανάλογα συχνά τις γυναίκες, κυρίως εξαιτίας της ανατομίας τους.

Ορισμένες από τις συμβουλές που μας δίνουν για να την αποφύγουμε, όπως το να πίνουμε πολύ νερό και να επισκεπτόμαστε την τουαλέτα αμέσως μετά το σεξ, στηρίζονται όντως στην πραγματικότητα. Ωστόσο, υπάρχουν και πολλά πράγματα που λέγονται σε σχέση με τη συγκεκριμένη ασθένεια, τα οποία πρέπει να ξεχάσουμε επειγόντως. Αυτά είναι τα πλέον συνηθισμένα, όπως αναφέρει το vita.

Οι πιο διαδεδομένοι μύθοι για την ουρολοίμωξη

Υποδηλώνει κακή προσωπική υγιεινή

Η μόνη πρακτική που σχετίζεται με την υγιεινή μας και η οποία μπορεί πράγματι να οδηγήσει σε ουρολοίμωξη, είναι το να σκουπιζόμαστε από πίσω προς τα μπροστά. Με αυτό τον τρόπο, η φυσική χλωρίδα του πρωκτού μας, στην οποία περιλαμβάνονται και τα βακτήρια e-Coli, μπορεί να μεταναστεύσουν στην ουρήθρα μας, οδηγώντας σε μόλυνση. Κατά τα άλλα, η υπερβολική καθαριότητα με πολύ δυνατά σαπούνια μπορεί να έχει αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα. Αυτό συμβαίνει γιατί τέτοιου είδους προϊόντα εξοντώνουν τα καλά βακτήρια της περιοχής, αφήνοντας περιθώριο στα υπόλοιπα να αναπαραχθούν ανενόχλητα.

Συμβαίνει μόνο εξαιτίας του σεξ

Αν και είναι πολύ συνηθισμένη αιτία μιας ουρολοίμωξης, το σεξ σίγουρα δεν είναι ο αποκλειστικός υπαίτιος. Για παράδειγμα, μπορεί να συμβεί όταν αργούμε πολύ να πάμε στην τουαλέτα, δεν πίνουμε αρκετό νερό, έχουμε κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας ή μια πέτρα στα νεφρά. Ωστόσο, παραμένει πολύ σημαντικό να πηγαίνετε στην τουαλέτα αμέσως μετά το σεξ, αλλά και να αλλάζετε προφυλακτικό όταν μεταβαίνετε από το πρωκτικό στο κολπικό σεξ.

Προσβάλλει μόνο τις γυναίκες

Αν και είναι πιο σπάνια μεταξύ των ανδρών, δεν τους περιφρονεί πλήρως. Απλώς συμβαίνει να είναι πιο ευνοημένοι εξαιτίας της ανατομίας τους.

Είναι Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενο Νόσημα

Όπως προαναφέραμε, μπορεί να συμβεί εξαιτίας πολλών παραγόντων. Εκτός αυτού, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ευθύνεται ένα βακτήριο που ήδη κατοικεί στον οργανισμό μας – και που όταν μένει στη θέση του δεν προκαλεί απολύτως κανένα πρόβλημα. Αυτό που κάνει το σεξ, είναι να δίνει στα βακτήρια έναν εύκολο δρόμο προς τη νέα τους «κατοικία».

Ο χυμός από κράνμπερι είναι το καλύτερο φάρμακο

Δεν υπάρχουν, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, αποδείξεις πως τα κράνμπερι έχουν ιαματική δράση επί της ουρολοίμωξης. Οι επικρατέστερες θεωρίες, υποστηρίζουν πως είτε δυσκολεύει την προσκόλληση των βακτηρίων στα τοιχώματα της ουροδόχου κύστης, είτε πως αυξάνει την οξύτητα των ούρων, με αποτέλεσμα να εμποδίζει τις μολύνσεις. Αν και τίποτα από αυτά δεν έχει αποδειχθεί, πάντως, φαίνεται πως ο χυμός κράνμπερι μπορεί όντως να βοηθήσει στην πρόληψη από τις ουρολοιμώξεις. Αν όχι για οποιονδήποτε άλλο λόγο, τότε σίγουρα επειδή θα σας κρατήσει ενυδατωμένη.

Αν αισθανθείς ενόχληση κατά την ούρηση, έχεις ουρολοίμωξη

Υπάρχουν πολλοί άλλοι λόγοι εμφάνισης αυτού του συμπτώματος. Οι πιο συνηθισμένοι εκτός της ουρολοίμωξης, είναι η μυκητίαση και η κολπίτιδα.

Αν κάνεις υπομονή, θα περάσει από μόνη της

Υπάρχει ένα μέρος αλήθειας σε αυτό τον μύθο. Οι περισσότερες ουρολοιμώξεις ήπιας μορφής, ενδέχεται πράγματι να περάσουν χωρίς φαρμακευτική αγωγή, ιδιαίτερα αν δώσετε έμφαση στην καλή σας ενυδάτωση. Ωστόσο, η κατάχρηση αντιβιοτικών έχει οδηγήσει στη δημιουργία ανθεκτικών μικροοργανισμών, οι οποίοι καταπολεμούνται δυσκολότερα. Για αυτό και είναι πολύ σημαντικό να μην σπεύσετε να θεραπεύσετε μόνη σας τη λοίμωξή σας, αλλά να επισκεφθείτε τον γιατρό σας και να κάνετε τις απαιτούμενες εξετάσεις. Έτσι, θα εντοπίσετε ακριβώς ποιο μικρόβιο δημιουργεί το πρόβλημα και θα είστε σε θέση να το αντιμετωπίσετε σωστά. Το τελευταίο πράγμα που θέλετε, είναι η μόλυνση να προχωρήσει εντός της ουροδόχου κύστης.