Αν και ο έφηβος μπορεί να θεωρεί καλή ιδέα το να περιμένει να ξεκινήσει τις εργασίες το τελευταίο βράδυ πριν την καταληκτική ημερομηνία, η αναβλητικότητα μπορεί να προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα στην ενήλικη ζωή του. Εκείνοι που δεν μαθαίνουν από νωρίς να διαχειρίζονται σωστά τον χρόνο τους ενδέχεται να αναπτύξουν χρόνια αναβλητικότητα, η οποία με την σειρά της εντείνει το άγχος και το στρες, επιβαρύνοντας την καθημερινότητά του, όπως αναφέρει το vita.

Να είστε το καλό παράδειγμα

Να είστε καλό παράδειγμα και να διαχειρίζεστε σωστά το χρόνο σας, διότι ακόμα και οι έφηβοι έχουν την τάση να μιμούνται τους γονείς τους. Επομένως αν σας βλέπει να τρέχετε από την μία δουλειά στην άλλη γιατί δεν προλαβαίνετε, πιθανόν να μην προσπαθήσει να οργανώσει κατάλληλα το πρόγραμμά του.

Δώστε του εργαλεία

Δώστε τα κατάλληλα εργαλεία στο παιδί σας, όπως μια ατζέντα ή ένα ημερολόγιο, προκειμένου να σημειώνει λεπτομερώς όλα όσα έχει να κάνει τις επόμενες ημέρες. Με αυτόν τον τρόπο θα έχει μια ξεκάθαρη εικόνα του τι προέχει και θα μπορεί να δουλεύει μεθοδικά και με οργάνωση.

Βοηθήστε στην ιεράρχηση

Μιας και οι έφηβοι δεν έχουν τόσο μεγάλη εμπειρία από διαφορετικές δραστηριότητες, βοηθήστε τον να ιεραρχήσει σωστά τις δραστηριότητες που έχει στο πρόγραμμά του. Ξεκινήστε με όλες όσες θεωρείτε σημαντικές και προέχουν χρονικά ενώ αφήστε τις πιο εύκολες για το τέλος της ημέρας.

Η δύναμη της ρουτίνας

Ενθαρρύνετε τον έφηβό σας να αναπτύξει και να ακολουθήσει ρουτίνες, που θα το βοηθήσουν να συγκεντρώνεται σε οτιδήποτε έχει να κάνει ευκολότερα. Μόλις αυτή η πρακτική γίνει συνήθεια, θα την κάνει σχεδόν αυθόρμητα, πράγμα που θα το βοηθά στην εξοικονόμηση πολύτιμου χρόνου.

Μην γκρινιάζετε

Ακόμα και αν το παιδί σας δεν ακούσει τις προτροπές σας, αποφύγετε την γκρίνια, καθώς αν και δελεαστικές οι συνεχόμενες υπενθυμίσεις επιδρούν αρνητικά στον έφηβο, μειώνοντας την υπευθυνότητά του. Σε αυτό μπορεί να σας βοηθήσει ο ορισμός ξεκάθαρων κανόνων αναφορικά με τις προσδοκίες σας όπως και των συνεπειών που θα ακολουθήσουν.

Στόχοι και πάλι στόχοι

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να θέσει μικρούς στόχους, που θα μπορεί να υλοποιεί καθημερινά. Με αυτόν τον τρόπο η αυτοπεποίθησή του τονώνεται και πιστεύει ολοένα και περισσότερο στις δυνατότητές του.