Ο χορός είναι αναπόσπαστο κοµµάτι του ανθρώπινου πολιτισµού εδώ και χιλιάδες χρόνια. Για την ακρίβεια, οι αρχαιολόγοι έχουν εντοπίσει ενδείξεις πως χορεύουµε εδώ και τριάντα χιλιετίες! Στο βάθος όλων αυτών των αιώνων, η ρυθµική κίνηση του σώµατός µας έχει γίνει µέσο εορτασµού, θρησκευτικής λατρείας, κοινωνικοποίησης, έκφρασης και έκστασης. Κάποιες κουλτούρες τη χρησιµοποιούσαν ακόµη και για την ίαση ασθενειών – αν και πιθανότατα χωρίς µεγάλη επιτυχία, όπως µπορείτε να καταλάβετε.

Αν, όµως, δεν µπορούµε να εναποθέσουµε τις ελπίδες µας για θεραπεία στη δύναµη του χορού, µπορούµε σίγουρα να επωφεληθούµε από αυτόν για να προλάβουµε αρκετές ασθένειες και να εξασφαλίσουµε την καλή σωµατική και πνευµατική µας υγεία. Εποµένως, αγνοήστε τις φωνές που σας λένε ότι είστε πολύ µεγάλη για να αρχίσετε µπαλέτο και πιάστε τις πουέντ, όπως αναφέρει το vita.

Σωματικά οφέλη του χορού

Υπάρχουν πολλοί λόγοι να επιλέξουμε τον χορό για να ενισχύσουμε τη σωματική μας υγεία και ευεξία.

#1 Ενισχύει την υγεία της καρδιάς και των πνευμόνων

Ο χορός είναι αερόβια άσκηση. Αυτό σημαίνει πως κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης χορού, οι χτύποι της καρδιάς μας και η πρόσληψη οξυγόνου από το σώμα μας αυξάνονται. Ετσι, η καρδιά μας δυναμώνει, οι παλμοί μας πέφτουν, η κυκλοφορία του αίματός μας βελτιώνεται και οι πνεύμονές μας λειτουργούν πιο αποτελεσματικά. Ωστόσο, για να απολαύσουμε αυτά τα οφέλη, θα πρέπει να επενδύουμε 150-300 λεπτά την εβδομάδα σε χορό μέτριας έντασης ή 75-150 λεπτά σε χορό υψηλής έντασης.

#2 Μας βοηθά να χάσουμε βάρος

Μία ώρα χορού αρκεί για να κάψουμε 400 θερμίδες, ενώ οι τακτικές προπονήσεις μειώνουν το λίπος και ρίχνουν τα επίπεδα χοληστερίνης του αίματος – ένδειξη ότι όχι μόνο αδυνατίζουμε, αλλά χάνουμε βάρος με υγιή τρόπο. Επιπλέον, η ολοκαίνουργια μυϊκή μάζα που αποκτάμε ενισχύει τον μεταβολισμό μας, με αποτέλεσμα να καίμε περισσότερες θερμίδες ακόμη και όταν δεν… φοράμε τα παπούτσια του χορού. Το καλύτερο; Οι θεαματικές αλλαγές που θα δούμε στο σώμα μας δεν θα έχουν συντελεστεί ενώ κοιτάζουμε τον τοίχο του γυμναστηρίου πάνω στο στατικό ποδήλατο. Θα συμβαίνουν ενώ διασκεδάζουμε!

#3 Μας χαρίζει δύναμη και ισορροπία

Πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα είδη άσκησης που εμπλέκουν όλες τις μυϊκές μας ομάδες. Μάλιστα, τις «εξαναγκάζει» σε διαφορετικές κινήσεις και κατευθύνσεις. Ετσι, καταλήγει να γυμνάζει εξίσου ολόκληρο το σώμα μας. Αυτό το χαρακτηριστικό του, σε συνδυασμό με την καλή στάση σώματος που απαιτεί από εμάς, δεν οδηγεί μόνο στην αύξηση της δύναμής μας αλλά και στη βελτίωση της ισορροπίας μας και στη διατήρησή της καθώς μεγαλώνουμε. Μπορεί να μη στοχεύετε σε μια καριέρα… ακροβάτη, αλλά όσο τα χρόνια περνούν, λιγότερες πτώσεις συνεπάγονται λιγότερα σπασίματα. Και ποιος δεν θέλει να παραμείνει αρτιμελής και ευκίνητος μέχρι τα βαθιά γεράματα;

#4 Αυξάνει την ευλυγισία μας

Τα περίφημα «ανοίγματα» των χορευτών δεν είναι μόνο εντυπωσιακά. Είναι και πολύ ευεργετικά για το σώμα μας. Η εκτέλεση των δύσκολων χορογραφιών αυξάνει την ευλυγισία μας και μειώνει τις ενοχλήσεις στις αρθρώσεις, αλλά και τον μυϊκό πόνο που αισθανόμαστε μετά τη συμβατική μας προπόνηση.

#5 Είναι κατάλληλος για όλους

Είτε ψάχνετε ένα άθλημα που θα κουράσει το υπερκινητικό τρίχρονο παιδάκι σας είτε θέλετε να κάνετε ένα δώρο στο σώμα σας μετά την εμμηνόπαυση, σίγουρα υπάρχει το κατάλληλο είδος χορού για να καλύψει τις ανάγκες σας. Φυσικά, αν έχετε υφιστάμενα προβλήματα υγείας, καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας προτού ξεκινήσετε τις φιγούρες!

Δώρα για το πνεύμα

Παρότι αποτελεί εξαιρετική μορφή άσκησης, ο χορός υπερέχει της συμβατικής γυμναστικής γιατί δεν περιορίζεται στη βελτίωση της φυσικής μας κατάστασης: ταυτόχρονα γυμνάζει και το μυαλό μας!

#1 Κρατά νέο τον εγκέφαλο

Η μουσική ενεργοποιεί το κέντρο επιβράβευσης του εγκεφάλου, ενώ ο χορός τα αισθητηριακά και κινητικά του κυκλώματα – και αυτές είναι μόνο κάποιες από τις περιοχές του που συμμετέχουν στις πιρουέτες μας. Ισως αυτός να είναι και ο λόγος που ανάμεσα στα υπόλοιπα πλεονεκτήματά του βελτιώνει τη μνήμη μας και δυναμώνει τις νευρικές μας συνάψεις. Ταυτόχρονα, η αεροβική μπορεί να ανακόψει την απώλεια όγκου από τον ιππόκαμπο, το μέρος του εγκεφάλου που ελέγχει τη μνήμη. Ερευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «New England Journal of Medicine» είχε εξετάσει 11 διαφορετικά είδη άσκησης. Ανάμεσα σε αυτά, μόνο ο χορός φάνηκε πως έχει την ικανότητα να μειώσει τον κίνδυνο των ηλικιωμένων να εμφανίσουν άνοια.

#2 Ακονίζει το μυαλό μας

Το ζητούμενο σε μια προπόνηση χορού δεν είναι να συμπληρώσουμε έναν ορισμένο αριθμό επαναλήψεων, αλλά να μάθουμε μια χορογραφία. Και αυτό απαιτεί αρκετή συγκέντρωση, καθώς για να το επιτύχουμε πρέπει να ανακαλέσουμε κινήσεις και μοτίβα, αλλά και να επιδεικνύουμε εγρήγορση για τις ταχείες εναλλαγές τους. Ετσι, εκτός από τη μνήμη μας, έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει και τις ικανότητες οργάνωσης, σχεδιασμού και αντίληψης του χώρου.

Η χαρά του χορευτή

Αυτή η πληροφορία δεν πρόκειται να σας ξαφνιάσει: Ο χορός μάς φτιάχνει τη διάθεση! Και υπάρχουν πολλοί λόγοι και πολλοί τρόποι με τους οποίους τα καταφέρνει.

#1 Μειώνει το στρες

Οταν χορεύουμε, τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, πέφτουν. Ταυτόχρονα, οι ορμόνες που συνδέονται με ευχάριστα συναισθήματα, όπως η σεροτονίνη, αυξάνονται σημαντικά. Δεν είναι παράλογο. Η έντονη κίνηση, ιδιαίτερα όταν συνοδεύεται από την αγαπημένη μας μουσική, μας βοηθά να ξεσπάσουμε και να διώξουμε από πάνω μας την ένταση της καθημερινότητας.

#2 Καταπολεμά την κατάθλιψη

Προφανώς, ο χορός δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ψυχοθεραπεία. Ωστόσο μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της διάθεσής μας και να λειτουργήσει προληπτικά. Υπεύθυνες για αυτό δεν είναι μόνο οι ορμόνες. Η χαρούμενη μουσική και το γκρουπ από ενθουσιασμένους ανθρώπους που εκτελούν τις ίδιες κινήσεις με εμάς δεν μπορούν παρά να μας κάνουν να ξεχαστούμε.

#3 Μας χαρίζει αυτοπεποίθηση

Αυτή η ευχάριστη… παρενέργεια συνοδεύει κάθε νέα δεξιότητα που κατακτάμε. Αλλά και το γεγονός ότι πλέον μπορούμε να εντυπωσιάσουμε με τις φιγούρες μας στις βραδινές μας εξόδους σίγουρα δεν βλάπτει!

#4 Είναι μια ευκαιρία για νέους φίλους

Κάθε δραστηριότητα που μας ωθεί στη συμμετοχή σε ομάδες μάς φέρνει κοντά σε νέους ανθρώπους. Ο χορός όμως έχει και άλλο ένα μεγάλο προσόν: την έλλειψη ανταγωνισμού! Ετσι, αυξάνει την πιθανότητα να αποκτήσουμε νέους φίλους και ενισχύει τη συναισθηματική μας υγεία.

Τα καλύτερα είδη χορού για…

…αδυνάτισμα: Πειραµατιστείτε µε µαθήµατα χιπ χοπ, χορού της κοιλιάς, σάλσα, ζούµπα, µπαλέτου ή pole dancing. Σίγουρα κάποιο από αυτά θα ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία σας.

…άτομα μεγαλύτερης ηλικίας: Οι ευρωπαϊκοί χοροί (ballroom) είναι ιδανική επιλογή, καθώς ενισχύουν την ισορροπία και την εγρήγορση χωρίς να ταλαιπωρούν τις αρθρώσεις. Οσο και αν σας φαίνεται παράξενο, το ίδιο ισχύει και για το barre a terre, µια µορφή άσκησης που στηρίζεται στο µπαλέτο και που περιλαµβάνει ελεγχόµενες κινήσεις. Προτού ξεκινήσετε, συζητήστε τα τυχόν προβλήµατα υγείας σας µε τη δασκάλα ή τον δάσκαλο, αλλά και µε τον γιατρό σας.

…αρχάριους: Η σάλσα, ο σύγχρονος χορός, το χιπ χοπ, αλλά και το bollywood (ο ινδικός οµαδικός χορός) είναι εξαιρετικές επιλογές για άτοµα χωρίς προηγούµενη εµπειρία στον χορό. Ο κατάλληλος για εσάς θα κριθεί από τα µουσικά σας γούστα, αλλά και από τη φυσική σας κατάσταση.