Η Ελλάδα, η Ρωσία και η Ιταλία είχαν τα πιο αποδοτικά χρηματιστήρια στην Ευρώπη, το 2019, μια χρονιά παγκόσμιας πολιτικής και οικονομικής αστάθειας, επισημαίνει το CNBC.

Κάποιοι επενδυτές απέφυγαν αυτές τις αγορές ως «πολύ επικίνδυνες, πολιτικά ασταθείς, εξαρτώμενες από το εμπόριο, οικονομικά αδύναμες, ή και όλα τα παραπάνω» είχε γράψει προ μηνός ο Ρας Μόλντ, διαχειριστής επενδύσεων στην AJ Bell, μια πλατφόρμα επενδύσεων με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο. «Αυτό όμως φανερώνει ότι επενδύοντας σε ό,τι δείχνει εύκολο σπάνια οδηγεί σε μεγάλα κέρδη» προσέθετε ο Μολντ.

CNBC για την Ελλάδα: O κάποτε «ασθενής της Ευρώπης» γυρίζει πλέον σελίδα

Το CNBC κάνει εκτενή αναφορά στην Ελλάδα, το ελληνικό χρηματιστήριο και την οικονομία. «Ηταν κάποτε ο μεγάλος “ασθενής” της Ευρώπης, όμως η χώρα του ευρωπαϊκού νότου φαίνεται πως μπαίνει σε ένα νέο κεφάλαιο. Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου της Ελλάδας ανέβηκε κατά 43% το 2019, καθιστώντας την απόδοση της χώρας ως την κορυφαία στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο» αναφέρει χαρακτηριστικά το CNBC.

Η Αθανασία Κοκκινογέννη, αναλύτρια του DuckerFrontier, δήλωσε στο CNBC ότι το 2019 η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα επιταχύνθηκε, λόγω της αναδιάρθρωσης των κρατικών δαπανών και της αναζωογόνησης των επενδύσεων σε συνδυασμό με έναν υγιή τομέα εξαγωγών.

Το 2019 αποδείχθηκε ιδιαίτερα καλό για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών, επισημαίνει το αμερικανικό δίκτυο και προσθέτει: Της Τράπεζας Πειραιώς αυξήθηκαν κατά 250%, της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος κατά 171%, της Alpha Bank κατά 71% και της Eurobank κατά 67%.

«Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων μειώθηκαν περαιτέρω μετά την εκλογή Μητσοτάκη»

Η Ελλάδα, επιπλέον, εντός του 2019 έβαλε τέλος στα capital controls, ενώ η κυβέρνηση εισήγαγε τον «Ηρακλή», ένα πρόγραμμα που αφορά στη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων, σημειώνει το CNBC.

Σύμφωνα με τον Mike Bell, της JP Morgan Asset Management, «και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) βοήθησε την Ελλάδα». Το CNBC υπενθυμίζει σχετικά ότι ένας νέος γύρος ποσοτικής χαλάρωσης στη ζώνη του ευρώ μείωσε δραματικά το κόστος δανεισμού. Ταυτόχρονα, ο Bell λέει πως το 2019 δεν υπήρξαν αρνητικές αναφορές για την Ελλάδα και την κρίση χρέους.

«Μια νέα, κεντροδεξιά και υπέρ της επιχειρηματικότητας κυβέρνηση ανέλαβε την εξουσία τον Ιούλιο. Οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων μειώθηκαν περαιτέρω μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη» καταλήγει το CNBC.