ΥΛΙΚΑ

Για το μοσχάρι:

10 κ.σ. ελαιόλαδο

2 κιλά μοσχαρίσιος σιδηρόδρομος

1 κεφάλι σκόρδο, κομμένο οριζόντια στη μέση

1 γεμάτη κ.σ. πελτέ ντομάτας

500 ml κόκκινο κρασί

500-700 ml νερό

1 κύβο ζωμό μοσχαριού

150 γρ. μπέικον, κομμένο σε κυβάκια

250 γρ. λευκά μανιτάρια, κομμένα στα τέσσερα

2 φύλλα δάφνης

Αλάτι

Πιπέρι

Για τον πουρέ καρότου:

500 γρ. καρότα, κομμένα στη μέση και σε μικρές ροδέλες

5 κλ. θυμάρι, μόνο τα φύλλα, ψιλοκομμένα

20 γρ. βούτυρο

Αλάτι

Πιπέρι

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C στον αέρα
2. Καίμε μια πλατιά και βαθιά κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, προσθέτουμε το μοσχάρι και αλατοπιπερώνουμε καλά. Μαγειρεύουμε για 7-8 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές.
3. Προσθέτουμε το σκόρδο ώστε η κομμένη του πλευρά να ακουμπάει στην επιφάνεια της κατσαρόλας. Ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας και μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά ανακατεύοντας με μία κουτάλα.
4. Αδειάζουμε το κρασί στην κατσαρόλα και με μία ξύλινη κουτάλα ξύνουμε τον πάτο της. Μαγειρεύουμε για 10-15 λεπτά μέχρι το κρασί να φτάσει το μισό.
5. Αδειάζουμε το κρέας σε ένα βαθύ ταψί του φούρνου, προσθέτουμε το νερό, τον κύβο και τις δάφνες, το σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και το ψήνουμε για 3-4 ώρες.
6. Παράλληλα, βάζουμε μία βαθιά κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε μέσα τα καρότα και τα καλύπτουμε με νερό. Τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν εντελώς.
7. Μόλις βράσουν τα καρότα, τα σουρώνουμε και τα χτυπάμε στο multi, προσθέτοντας το βούτυρο και το αλατοπίπερο, μέχρι να γίνουν ένας λείος πουρές. Τέλος, ρίχνουμε το θυμάρι και διορθώνουμε το αλατοπίπερο αν χρειαστεί.
8. Στη συνέχεια σωτάρουμε σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο τα μανιτάρια και το μπέικον, μέχρι να πάρουνε καλό χρώμα για 4-5 λεπτά.
9. Στα τελευταία δέκα λεπτά του μαγειρέματος του μοσχαριού, ξεσκεπάζουμε το ταψί, ρίχνουμε τα σοταρισμένα μανιτάρια και το μπέικον και μαγειρεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα μας.
10. Σερβίρουμε το σιδηρόδρομο μαζί με τον πουρέ, το μπέικον και μανιτάρια.

Πηγή: giorgostsoulis.com