Την έντονη ανησυχία του για την κόρη του, την πιο διάσημη ακτιβίστρια στον κόσμο, Γκρέτα Τούνμπεργκ, εκφράζει για πρώτη φορά ο πατέρας της σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC.

Σε μία κατάθεση ψυχής, o Σβάντε Τούνμπεργκ θεωρεί ότι ήταν «κακή ιδέα» για την κόρη του να βρίσκεται στην «πρώτη γραμμή» του αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.

Η 16χρονη Γκρέτα από τη Σουηδία που έγινε παγκόσμιο σύμβολο για την προστασία του κλίματος, ενέπνευσε εκατομμύρια ανθρώπους να δηλώνουν το παρών στις διαδηλώσεις της Παρασκευής.

Μιλώντας σε δημοσιογράφο του «Radio 4 Τοday Programme» του BBC, ο πατέρας της έφηβης από τη Σουηδία τόνισε ότι «δεν υποστήριζε » αυτό που έκανε η κόρη του, να μην πηγαίνει στο σχολείο τις Παρασκευές για να διαδηλώνει κατά τις υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Ο Σβάντε Τούνμπεργκ πρόσθεσε επίσης ότι η Γκρέτα ήταν πολύ χαρούμενη από τότε που έγινε ακτιβίστρια αλλά ανησυχεί για το «μίσος» που αντιμετωπίζει.

Στο πλαίσιο της ίδιας εκπομπής, αναφερόμενος στην 16χρονη έφηβη από την Σουηδία, ο διάσημος φυσιοδίφης και παρουσιαστής σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο, δήλωσε ότι η Γκρέτα «αφύπνισε τον κόσμο» στο θέμα της κλιματικής αλλαγής.

Ο Ντέιβιντ είχε επικοινωνία μέσω Skype με τη Γκρέτα που διαμένει στη Σουηδία με την οικογένειά της. Η έφηβη από τη Σουηδία του είπε πως αυτός την ενέπνευσε για τον ακτιβισμό. Από την πλευρά του, ο Βρετανός παρουσιαστής της έπλεξε το εγκώμιο λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «πέτυχε πράγματα που πολλοί από εμάς που εργαζόμαστε πάνω σε αυτό το θέμα επί 20 χρόνια, δεν καταφέραμε να κάνουμε».

Παραδέχτηκε επίσης ότι η 16χρονη ήταν ο «μόνος λόγος» που η κλιματική αλλαγή κατέστη βασικό θέμα στις πρόσφατες βρετανικές γενικές εκλογές.

Η Γκρέτα, το πρόσωπο του 2019 για το περιοδικό Time, πρωτοστάτησε σε ένα παγκόσμιο κίνημα απαιτώντας από τους ηγέτες του κόσμου να αναλάβουν δράση για την κλιματική αλλαγή. Αυτό οδήγησε σε συντονισμένες σχολικές διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο.

Όπως αναφέρει το BBC, η Γκρέτα ήταν ανάμεσα στους πέντε ανθρώπους με υψηλό προφίλ που συμμετείχαν στο πρόγραμμα του BBC «Today» ως guest editors κατά την εορταστική περίοδο.

Η συνέντευξη του πατέρα της Γκρέτα ολοκληρώθηκε με τον ίδιο να μιλάει για την κατάθλιψη με την οποία βρέθηκε αντιμέτωπη η κόρη του .
«Πάλεψε με την κατάθλιψη επί τρία με τέσσερα χρόνια προτού ξεκινήσει τις διαδηλώσεις κάθε Παρασκευή»...
«Σταμάτησε να μιλάει ...σταμάτησε να πηγαίνει στο σχολείο», είπε ο Σβάντε Τούνμπεργκ επισημαίνοντας ότι ο «εφιάλτης για έναν γονέα» ήταν όταν το παιδί του έχει άρνηση για τροφή.

Για να την βοηθήσει να βελτιωθεί, ο Τούνμπεργκ πέρασε περισσότερο χρόνο με τη κόρη του και την μικρότερη αδερφή της, Μπεάτα, στο σπίτι τους στη Σουηδία. Η μητέρα της Γκρέτα, τραγουδίστρια της όπερας, Μαλένα Έρνμαν, ακύρωσε τα συμβόλαια ώστε όλη η οικογένεια να είναι μαζί.