Περίπου 3.400 κρούσματα του ιού Εμπολα έχουν ανακαλυφθεί στο Κονγκό τους τελευταίους 18 μήνες.

Οι υγειονομικές αρχές της χώρας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς ο ιός έχει ήδη στοιχήσει τη ζωή σε περισσότερους από 2.000 ανθρώπους. Πιο συγκεκριμένα, 2.231 κάτοικοι απεβίωσαν από τον ιό, ενώ το άθροισμα των κρουσμάτων ανέρχεται σε 3.373.

Η ΛΔ Κονγκό συνεχίζει τις προσπάθειες αντιμετώπισης αυτής της επιδημίας, που κηρύχθηκε την 1η Αυγούστου 2018 και πλήττει κυρίως τις επαρχίες Βόρειο Κίβου και Ιτούρι (ανατολικά), οι οποίες βρίσκονται ταυτόχρονα στην αρπάγη της δράσης διαφόρων ένοπλων οργανώσεων. Οι υγειονομικές αρχές διευκρίνισαν ότι ερευνούν ακόμη «341 ύποπτα κρούσματα» της ασθένειας.

Τις προσπάθειες των αρχών να θέσουν υπό έλεγχο την επιδημία προσκόπτει πολύ συχνά η ανασφάλεια που προκαλεί η δράση διαφόρων ένοπλων ομάδων στις περιοχές που πλήττονται. Μέλη συνεργείων που έχουν επιφορτιστεί να αντιμετωπίσουν την επιδημία του Έμπολα έχουν σκοτωθεί και τραυματιστεί σε επιθέσεις ενόπλων στις επαρχίες Βόρειο Κίβου και Ιτούρι.

Η τρέχουσα επιδημία του Έμπολα — η δέκατη στο Κονγκό από το 1976 — χαρακτηρίζεται η δεύτερη χειρότερη στην ιστορία, μετά από εκείνη η οποία είχε στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 11.000 ανθρώπους στη δυτική Αφρική το 2014.