Η Ανυπότακτη Πολιτεία σε ανακοίνωση της για το Θάνο Μικρούτσικο αναφέρει:

Τιμούμε την ζωή και τον θάνατο, τιμούμε το έργο και την συνεισφορά του στην τέχνη, τον πολιτισμό, την πολιτική και κοινωνική ζωή της πατρίδας μας.

 Ο Θάνος Μικρούτσικος, μέγιστος και πολυτάλαντος συνθέτης και δημιουργός, ανυπέρβλητος δεξιοτέχνης μουσικός, μόνο με τους δύο μεγαλύτερους του Ελληνικού και παγκόσμιου μουσικού στερεώματος μπορεί να συγκριθεί. Υπήρξε αντάξιος και ίσος  τους. Αναμφισβήτητα ο μεγαλύτερος της δικής του γενιάς, παράδειγμα και ορόσημο για τους νεότερους και τους επόμενους.

Ο Θάνος, είχε και ένα επιπλέον μοναδικό προσόν. Μπορούσε να υποστηρίξει την τέχνη και τον ρόλο της, να την προβάλλει θεωρητικά και ιδεολογικά, να την εκλαϊκεύει και να την επενδύει με τα ανώτερα ανθρώπινα ιδανικά, να την κάνει μέρος και τρόπο της ζωής μας, να ανατάσσει την απογοήτευση από τις ήττες μας, να εμπνέει την συμμετοχή στους αγώνες για έναν κόσμο καλύτερο και δίκαιο, να μας μεταφέρει τον πρωτοπόρο και συμπυκνωμένο λόγο των Ελλήνων και ξένων ποιητών των οποίων έργα τους μελοποίησε, να υποστηρίζει απλόχερα νέους πρωτοπόρους δημιουργούς, να μεταλαμπαδεύει τις αρχές της συνεργασίας, της συλλογικότητας και της ευθύνης.

Ήξερε να γίνεται αγαπητός και οικείος, με τους απλούς καθημερινούς ανθρώπους, ήξερε να συνεγείρει τα συναισθήματα της αλληλεγγύης και της προσφοράς, το ίδιο το έργο του, ήταν μοναδικό και πρωτοπόρο, στο να κινητοποιεί την συνείδηση και το συναίσθημα μας. Ήξερε να είναι γενναίος και στην ζωή και στην τελευταία αδυσώπητη μάχη του.

Η πόλη μας, η γενέτειρα πόλη του Θάνου Μικρούτσικου, πρέπει να τον τιμήσει με κάθε τρόπο. Όπως αξίζει στους μεγάλους και μοναδικούς, όπως αξίζει σε όσους σημάδεψαν ανεξίτηλα την εποχή τους, όσους ανοίγουν δρόμους για το μέλλον. Θα μεταφέρουμε στον κύριο Δήμαρχο τις προτάσεις μας, μεταφέραμε ήδη την παράκληση μας, η κηδεία του να γινόταν με Δημοτική δαπάνη στην γενέτειρα πόλη του. Η κηδεία του ήδη ανακοινώθηκε, ότι θα γίνει στην Πρωτεύουσα, ας δεχθούμε το, «Ανδρών επιφανών, πάσα γη τάφος».

Εκφράζουμε τα θερμότατα συλλυπητήρια μας στην οικογένεια και τους προσωπικούς του φίλους.

Θάνο αγαπημένε της καρδιάς μας, καλό ταξίδι στο φτερό του καρχαρία!