Μία από τις πιο ιστορικές ακαδημίες μπαλέτου στον κόσμο πλαισιωμένη από κορυφαίους σολίστ του θεάτρου Μπολσόι και με 70 συντελεστές παρουσιάζει το ωραιότερο παραμύθι των Χριστουγέννων, τον Καρυοθραύστη στο Christmas Theater.

Το Bolshoi Ballet Academy σκορπίζει φέτος τη μαγική του χρυσόσκονη στο Christmas Theater. Ο Καρυοθραύστης, το πιο φημισμένο και αγαπημένο μπαλέτο των γιορτινών ημερών, με την υπέροχη μουσική του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, ζωντανεύει στη σκηνή από τους χορευτές της φημισμένης Ακαδημίας Μπαλέτου Μπολσόι και τους σολίστ του Θεάτρου Μπολσόι, χαρίζοντας την λάμψη του αυθεντικού κλασικού μπαλέτου.

Εως τις 29 Δεκεμβρίου οι θεατές θα ζουν τη μαγεία του παραμυθιού με ένα από τα διασημότερα μπαλέτα του κόσμου σε μία καταπληκτική παραγωγή.

Ο ΚΑΡΥΟΘΡΑΥΣΤΗΣ

Δίκαια ο Καρυοθραύστης κατέχει ξεχωριστή θέση στο ρεπερτόριο του μπαλέτου και αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της μαγείας των Χριστουγέννων.

Η ιστορία του, ένα τρυφερό παραμύθι, είναι διασκευή του Αλέξανδρου Δουμά (πατέρα) πάνω στο παραμύθι του E.T.A. Hoffman «Ο Καρυοθραύστης και ο Βασιλιάς των Ποντικών». Τα Χριστούγεννα προσφέρουν το κατάλληλο ρεαλιστικό σκηνικό για τη φανταστική υπόθεση. Η φαντασία και η πραγματικότητα, συνυφασμένες μέσα από παράξενα και θαυμαστά περιστατικά, δημιουργούν μια συναρπαστική ιστορία.

Η μεγαλοφυής μουσική που έγραψε ο Τσαϊκόφσκι, είναι από τις πλέον αναγνωρίσιμες του διεθνούς ρεπερτορίου. Ο Τσαϊκόφσκι δημιούργησε τον «Καρυοθραύστη» για τα Μπαλέτα Κίροφ (τώρα γνωστά ως Μαριίνσκι) το 1892. Η λαμπρή του ενορχήστρωση και τα αρμονικά μελωδικά του περάσματα γοητεύουν και συγκινούν διαχρονικά, ανθρώπους όλων των ηλικιών και εθνοτήτων.

Μετά την πρώτη χορογραφία του Μαριούς Πετιπά, ο Καρυοθραύστης γνώρισε αρκετές ακόμη χορογραφίες. Η πιο διάσημη, η οποία επηρέασε σε μεγάλο βαθμό και τις μετέπειτα χορογραφίες, ήταν αυτή του Βασίλι Βαϊνόνεν που παρουσιάζει η Ακαδημία Μπολσόι στο θέατρο Badminton. Ο Βασίλι Βαϊνόνεν (1901 - 1964), ανανεωτής Σοβιετικός χορογράφος, γνωστός για τη συνεργασία του κυρίως με τα Μπαλέτα Κίροφ (νυν Μαριίνσκι) και τα Μπαλέτα Μπολσόι, δημιούργησε την χορογραφία του Καρυοθραύστη το 1934 για τα Κίροφ. Η χορογραφία του αυτή αναβίωσε το 1954 ενώ το 1994 κυκλοφόρησε και σε DVD και φυσικά παραμένει στο ρεπερτόριο των Μαριίνσκι μέχρι σήμερα.

 

THE BOLSHOI BALLET ACADEMY
Η Κρατική Ακαδημία Χορογραφίας της Μόσχας, κοινώς γνωστή ως Η Ακαδημία Μπαλέτου Μπολσόι, είναι μία από τις παλαιότερες σχολές μπαλέτου της Ρωσίας.

Η ιστορία της χρονολογείται από το 1773, όταν η ίδια η Αυτοκράτειρα Μεγάλη Αικατερίνη εξέδωσε διάταγμα με το οποίο οριζόταν για πρώτη φορά μέχρι τότε, η εισαγωγή μαθημάτων χορού στο πρόγραμμα σπουδών του Βρεφοκομείου της Μόσχας. Η Αυτοκράτειρα πίστευε πως «η τελειότητα στην ανατροφή και τη φροντίδα» είναι ο πιο σίγουρος τρόπος για να γίνει κανείς καλύτερος άνθρωπος. Οι καλύτεροι δάσκαλοι και εκπαιδευτές κλήθηκαν από την Ευρώπη -όπου ο σκηνικός χορός είχε εδραιώσει μια αξιοσέβαστη θέση στις τέχνες- στη Μόσχα, για να μυήσουν τα ορφανά παιδιά στην τέχνη του χορού. Ο ιταλός χορευτής μπαλέτου και χοροδιδάσκαλος Φίλιππο Μπεκάρι, έγινε ο πρώτος δάσκαλος χορού του Βρεφοκομείου. Η ημέρα που προσλήφθηκε για να διδάξει στο Ίδρυμα, 23 Δεκεμβρίου του 1773, είναι η μέρα ίδρυσης της Σχολής Μπαλέτου της Μόσχας.

Το 1779 αποφοίτησαν οι πρώτοι μαθητές της Σχολής, που έγραψαν ιστορία στον ρωσικό χορό. Το 1784 ήταν η χρονιά που ολόκληρη η Σχολή Μπαλέτου εντάχθηκε στην άμεση επίβλεψη του Θεάτρου Μπολσόι (που τότε λεγόταν Θέατρο Πετρόβσκι).


Πληροφορίες:

ΚΑΡΥΟΘΡΑΥΣΤΗΣ
BOLSHOI BALLET ACADEMY

έως 29 Δεκεμβρίου 2019
Christmas Theater
Κλειστό ολυμπιακό στάδιο Γαλατσίου (Βεϊκου)

Παραστάσεις:
Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2019 στις 16.00 & στις 20.00
Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2019 στις 12.00 & στις 20.00

Τιμές εισιτηρίων:
Πλατεία και Κερκίδα (θεατρικά καθίσματα)
VIP ζώνη: κανονικό 60 ευρώ, παιδικό 30 ευρώ
A ζώνη: κανονικό 50 ευρώ, παιδικό 25 ευρώ
Β ζώνη: κανονικό 40 ευρώ, παιδικό 20 ευρώ

Κερκίδα (καθίσματα κερκίδας)
Γ ζώνη: κανονικό 30 ευρώ, παιδικό 15 ευρώ
Δ ζώνη: 22 ευρώ, παιδικό – εφηβικό – φοιτητικό – 65+, ανέργων, πολυτέκνων: 11 ευρώ
Ε ζώνη: 14 ευρώ, παιδικό – εφηβικό – φοιτητικό – 65+, ανέργων, πολυτέκνων: 7 ευρώ

Θέσεις ΑΜΕΑ (Μόνο με τηλεφωνική κράτηση) 7 ευρώ, συνοδός 14 ευρώ
Για κρατήσεις θέσεων ΑΜΕΑ επικοινωνήστε στο 211 77 01 700

Ισχύουν ειδικές τιμές για ομαδικά εισιτήρια, πληροφορίες 211 77 01 700

Προπώληση εισιτηρίων:
211 77 01 700, www.christmastheater.gr & www.viva.gr