Οι εξελίξεις στο Κόκκινο Ποτάμια είναι καταιγιστικές. Σύμφωνα με όσα γράφει στο MY tv η Μαριάνθη Καπετάνου, στην Αμισό, τις μαζικές συλλήψεις των χριστιανών διαδέχονται τα βασανιστήρια αλλά και οι απαγχονισμοί. Από τις συλλήψεις αυτές δεν γλιτώνει ούτε ο Θέμης, ο οποίος οδηγείται στη φυλακή. Η εντολή που δίνεται και για εκείνον είναι θάνατος.

Στο άκουσμα της είδησης της φυλάκισης του Θέμη, όλοι παγώνουν, ενώ ο Θεόκλητος καταβάλλει απεγνωσμένες προσπάθειες να βοηθήσει, χωρίς κάποιο αποτέλεσμα. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της Θείας Κοινωνίας στη φυλακή, ο μητροπολίτης καταφέρνει και δίνει κρυφά έναν μπαλτά στον Θέμη, προτρέποντάς τον να δραπετεύσει και να γλιτώσει τον θάνατο. Άλλωστε, πλέον έχει γίνει πατέρας και η θέση του είναι δίπλα στη γυναίκα του και στο νεογέννητο παιδί του.

Έτσι, ο Θέμης, ο Παναγιώτης, ο δάσκαλος αλλά και όλοι όσοι μπορούν ακόμα να σταθούν στα πόδια τους, καταφέρνουν και δραπετεύουν με προορισμό το βουνό. Παρά τις αντιξοότητες και τις κακουχίες, η ανάγκη του Θέμη αλλά και των υπολοίπων για ζωή είναι μεγάλη και έτσι η σωτηρία είναι μονόδρομος. Όμως, κατά τη διάρκεια της απόδρασης, ο δάσκαλος και πατέρας της Βασιλικής και του Παναγιώτη, χάνει τη ζωή του.

Την επόμενη οι Τούρκοι στήνουν κρεμάλες στην πλατεία της Αμισού. Εκεί, η Βασιλική μαζί με την Ευγενία αντικρίζουν το άψυχο σώμα του πατέρα της πρώτης. Την ίδια ώρα, άλλη μια σύλληψη πραγματοποιείται. Αυτή τη φορά, θύμα είναι η Ιφιγένεια, η οποία, παρά τις έντονες και δικαιολογημένες αντιρρήσεις του Μίλτου και του Ζαχάρωφ, επιστρέφει στην Κωνσταντινούπολη. Ο Καρτάλ και οι Νεότουρκοι καραδοκούν και είναι έτοιμοι να κάνουν πράξη τις απειλές τους σχετικά με την μεγάλη κόρη του γιατρού Νικολαΐδη. Η Ιφιγένεια κινδυνεύει και οι Νεότουρκοι ετοιμάζονται να την οδηγήσουν στην κρεμάλα με την πρώτη ευκαιρία.

Έτσι, η νεαρή Πόντια, καταφεύγοντας στον αδελφικό της φίλο Κερέμ για βοήθεια, συλλαμβάνεται από τον Καρτάλ…