Το τρώμε για πρωινό, για επιδόρπιο, το βάζουμε στα θρεπτικά smoothies, το χρησιμοποιούμε σε διάφορες συνταγές αντί για φέτα ή κρέμα γάλακτος. Το ελληνικό γιαούρτι κάνει θραύση στο εξωτερικό αποκτώντας όλο και περισσότερους οπαδούς. Οι λόγοι, προφανείς. Κατ’ αρχάς, είναι πολύ ανώτερο από το αντίστοιχο του εξωτερικού, διαφέροντας όχι μόνο στην πυκνότητα, την υφή και τη γεύση του, αλλά και στην πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία σύστασή του.

Στην υπηρεσία της ομορφιάς

Φουλ σε πρωτεΐνη, ασβέστιο, βιταμίνη Α, ιχνοστοιχεία και προβιοτικά, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάνει πολύ καλό στο γαστρεντερικό σύστημα. Ωστόσο, μπορεί να κάνει θαύματα στο δέρμα αλλά και στα μαλλιά όταν εφαρμόζεται τοπικά. Εχει αποτοξινωτική, μαλακτική, τονωτική και εξισορροπητική δράση σε κάθε τύπο επιδερμίδας.

Πιο συγκεκριμένα, το γιαούρτι περιέχει γαλακτικό οξύ, ένα άλφα υδροξυοξύ που κάνει ήπια απολέπιση, βιταμίνη Α που έχει αναπλαστικές και ανανεωτικές ιδιότητες, αλλά και λιπίδια που ενισχύουν τον επιδερμικό φραγμό ενυδατώνοντας την επιδερμίδα. Ταυτόχρονα, τα πολύτιμα προβιοτικά του με την αντιβακτηριδιακή και την αντιμυκητιασική τους δράση καταπολεμούν την ακμή.

Άρα το γιαούρτι είναι ένα καλλυντικό – πασπαρτού, που ακόμα και μόνο του, όταν απλώνεται σαν βελούδινη μάσκα στο πρόσωπο, όχι μόνο συμβάλλει σε μια λαμπερή, ομοιόμορφη όψη, αλλά και στην καταπολέμηση της περιστασιακής ακμής και των λεπτών γραμμών και ρυτίδων.

Δέρμα

-Για αντιγήρανση

Φτιάχνουμε μια μάσκα γιαούρτι με μέλι και τριαντάφυλλο. Τι θα χρειαστούμε: 6-7 φρέσκα ροδοπέταλα * 2 κ.σ. βιολογικό ροδόνερο * 1 κ.σ. στραγγιστό γιαούρτι * 1 κ.σ. μέλι ελάτης. Για την εκτέλεση, κομματιάζουμε ή χτυπάμε σε ένα γουδί τα ροδοπέταλα. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά μεταξύ τους και να γίνει το μείγμα ομοιόμορφο.
Κάτι άλλο που μπορούμε να κάνουμε για να καθυστερήσουμε τα σημάδια της πρόωρης γήρανσης είναι να προσθέσουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο σε 4 κ.σ. γιαούρτι. Απλώνουμε τον συνδυασμό στο πρόσωπο και στον λαιμό για μισή ώρα περίπου 3 φορές την εβδομάδα.

-Για λάμψη

Μια απλή μάσκα με γιαούρτι 2-3 φορές την εβδομάδα θα κάνει το δέρμα απαλό και λαμπερό. Τι κάνουμε: Αρχικά καθαρίζουμε το πρόσωπο και στη συνέχεια εφαρμόζουμε το γιαούρτι στην επιδερμίδα, το οποίο θα συγκρατήσει την υγρασία που πήρε από το νερό. Αφήνουμε το γιαούρτι να μείνει περίπου 20-30 λεπτά και το λακτικό οξύ να κάνει το θαύμα του και στη συνέχεια ξεπλένουμε.

-Για ανακούφιση από έγκαυμα

Είναι σύνηθες φαινόμενο να βάζουμε γιαούρτι στο ερεθισμένο από τον ήλιο δέρμα για να το καταπραΰνει. Ο ψευδάργυρος, ένα δυναμωτικό ιχνοστοιχείο που περιέχει, θα μειώσει την ενόχληση που νιώθουμε. Αν θέλουμε, προσθέτουμε μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο χαμομηλιού σε 3 κ.σ. γιαούρτι. Απλώνουμε το μείγμα στο ερεθισμένο δέρμα και το αφήνουμε για 15 λεπτά. Στη συνέχεια ξεβγάζουμε με χλιαρό νερό.

-Για καταπολέμηση της ακμής

Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο αντιμικροβιακό υλικό που καθαρίζει και εξυγιαίνει τους πόρους. Γιατί να μην εκμεταλλευτούμε τη δύναμή του; Εφαρμόζουμε λοιπόν λίγο γιαούρτι στις περιοχές που έχουν τάση ακμής και ξεπλένουμε 30 λεπτά μετά.

-Για ομοιόμορφο χρώμα

Πάλι έρχεται ο λόγος στο ευεργετικό γαλακτικό οξύ, το οποίο χάρη στην απολεπιστική του δύναμη μπορεί να αποχρωματίσει ελαφρώς κάποια σημεία πιο σκούρα. Μια απλή αλλά ισχυρή μάσκα λεύκανσης περιλαμβάνει γιαούρτι και χυμό λεμονιού. Θα χρειαστούμε 1 κ.σ. γιαούρτι, 1 κ.σ. φρέσκο χυμό λεμόνι. Τα ανακατεύουμε καλά και εφαρμόζουμε το μείγμα στις κηλίδες για μισή ώρα. Στη συνέχεια, το αφαιρούμε και ξεπλένουμε. Αν μας περισσέψει μάσκα, τη σφραγίζουμε και την αποθηκεύουμε στο ψυγείο. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία 3 φορές την εβδομάδα. Προσοχή: το γαλακτικό οξύ σε συνδυασμό με το λεμόνι μπορεί να ευαισθητοποιήσει το δέρμα απέναντι στον ήλιο. Γι’ αυτό δεν παραλείπουμε κάθε πρωί το αντηλιακό με υψηλό SPF.

Μαλλιά

-Για καταπολέμηση του φριζαρίσματος

Τα μαλλιά φριζάρουν εύκολα όταν είναι αφυδατωμένα. Το γιαούρτι είναι ένα εξαιρετικό μέσο για να τιθασεύσουμε το φαινόμενο και ταυτόχρονα να θρέψουμε τα μαλλιά – από το τριχωτό της κεφαλής ως τις άκρες. Φτιάχνουμε μια μάσκα με 1 κεσεδάκι γιαούρτι και πολτό από μία μπανάνα και την αφήνουμε στα μαλλιά για 20 λεπτά. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία 2 φορές την εβδομάδα.

-Για εξυγίανση του τριχωτού (θεραπεία πρωτεΐνης)

Το γαλακτικό οξύ και οι πρωτεΐνες ισορροπούν τα επίπεδα του pΗ, με αποτέλεσμα να ρυθμίζεται η παραγωγή λιπαρότητας στο τριχωτό. Ταυτόχρονα, θωρακίζουν τα μαλλιά κάνοντάς τα πιο ελαστικά και λαμπερά. Αναμειγνύουμε το ασπράδι ενός αβγού με γιαούρτι και εφαρμόζουμε τη μάσκα στα μαλλιά και στο τριχωτό. Την αφήνουμε 20 λεπτά και έπειτα ξεπλένουμε και λουζόμαστε ως συνήθως.

-Για την καταπολέμηση της ψαλίδας

Ανακατεύουμε 1 κ.σ. γιαούρτι, 1 κ.σ. καστορέλαιο και 1 κ.σ. κοντίσιονερ μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα. Στη συνέχεια το εφαρμόζουμε στις άκρες των μαλλιών κάνοντας ήπιες μαλάξεις, χτενίζοντας με τα δάχτυλα, και το αφήνουμε να δράσει για περίπου μισή ώρα. Το συγκεκριμένο μείγμα όχι μόνο θα ενυδατώσει και θα κάνει ελαστική την τρίχα, αλλά θα χαρίσει και λάμψη στα άτονα μαλλιά.