Στο πλαίσιο της αξιοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της Πάτρας η Εφορεία Αρχαιοτήτων έχει προχωρήσει στην κατάθεση μελέτης για τη μετατροπή του περιβάλλοντα χώρου γύρω από το Ρωμαϊκό Ωδείο σε επισκέψιμο. 

Πρόκειται για μία μελέτη που έχει κατατεθεί στο υπουργείο Πολιτισμού και θα πρέπει για να προχωρήσει η διαδικασία να πάρει το "πράσινο" φως από το αρμόδιο αρχαιολογικό συμβούλιο και στη συνέχεια να ενταχθεί μέσω της Περιφέρειας σε κάποια από τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να γίνει πράξη.

Η μελέτη αυτή έχει να κάνει με την ανάδειξη του Ρωμαϊκού Ωδείου ως αρχαιολογικού χώρου και όχι απλά ενός χώρου που τους καλοκαιρινούς μήνες φιλοξενεί εκδηλώσεις. 

Το Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας, αν και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς θησαυρούς της ρωμαϊκής εποχής, όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο, αλλά και σε πανελλήνιο, στην συνείδηση των Πατρινών είναι ως χώρος που φιλοξενεί εκδηλώσεις. 

Αποτελεί το επίκεντρο τόσο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων, όσο και του Φεστιβάλ Πάτρας Θεσμός Αρχαίου Δράματος του Οργανισμού Καλλιτεχνικών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων. 

Ο περιβάλλον χώρος του, ο χώρος, δηλαδή, γύρω από το Ρωμαϊκό Ωδείο, μέχρι σήμερα δεν ήταν επισκέψιμος και οι τουρίστες που πήγαιναν στο μνημείο αρκούνταν σε μία περιήγηση - ξενάγηση στον χώρο της ορχήστρας και των κερκίδων του.

Και όμως στον χώρο γύρω από το Ρωμαϊκό Ωδείο υπάρχουν αρκετά ανάγλυφα σημαντικής αρχαιολογικής αξίας που μέχρι τώρα δεν μπορούσαν να θαυμάσουν από κοντά, ούτε οι Πατρινοί, ούτε οι επισκέπτες της πόλης. Η ανάδειξη του χώρου αυτού θα αποτελέσει ένα ακόμα πλεονέκτημα στην προσπάθεια για την τουριστική αξιοποίηση των μνημείων της αχαϊκής πρωτεύουσας. 


Η μελέτη της Εφορείας Αρχαιοτήτων περιλαμβάνει σημαντικές παρεμβάσεις για την ανάδειξη του χώρου και την μετατροπή του σε επισκέψιμο, κάτι που θα σημάνει την τουριστική αξιοποίηση του Ρωμαϊκού Ωδείου.

Απαραίτητος όρος στην εφαρμογή της μελέτης αυτής στην πράξη είναι η ύπαρξη ενός μόνιμου φύλακα, αλλά και ξεναγού στον χώρο, έτσι ώστε να είναι ανοικτός όσο το δυνατόν περισσότερες ώρες και μέρες της εβδομάδας γίνεται. 

Σύμφωνα με πληροφορίες η μελέτη περιλαμβάνει και την αλλαγή του φωτισμού του μνημείου, έτσι ώστε να επιτευχθεί η αισθητική του βελτίωση και η καλύτερη του εικόνα.

Το έργο θα συνδυαστεί με την ανάδειξη και την προσβασιμότητα του γειτονικού Ρωμαϊκού Σταδίου της Πάτρας. Η Περιφέρεια που θα αναλάβει στη συνέχεια την εξασφάλιση της χρηματοδότησης του δείχνει να είναι θετική και να έχει πάρει στα σοβαρά το όλο θέμα.