Ένα από τα χωριά του Χελμού που σίγουρα σε κερδίζουν με την πρώτη κιόλας επίσκεψη είναι αυτό της Ζαρούχλας

Είναι ένα μέρος που ξεχωρίζει όχι μόνο για την φυσική ομορφιά που το περιβάλλει αλλά κυρίως για την αρχιτεκτονική που συναντά κανείς εντός του οικισμού.

Τα πέτρινα σπίτια, τα αρχοντικά, τα στενά μονοπάτια που υπάρχουν μέσα στο χωριό της Ζαρούχλας, γεμίζουν τον επισκέπτη από εικόνες και συναισθήματα, κάνοντας τον να νιώσει ότι έχει έρθει σε ένα οικείο μέρος του και ας μην το έχει επισκεφτεί ποτέ ξανά. 

Η Ζαρούχλα στα χρόνια της Τουρκοκρατίας υπήρξε το κεφαλοχώρι της περιοχής με δεκατέσσερα πυργόσπιτα, έργα των περίφημων Βαρβαριτών μαστόρων της πέτρας απ’ το γειτονικό χωριό της Αγίας Βαρβάρας. 

Από τα κτίρια που ξεχωρίζουν δεσπόζει σίγουρα ο λεγόμενος Πύργος της Ζαρούχλας, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα της ελληνικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, ένας πύργος που πλέον έχει μετατραπεί σε ένα ζεστό και φιλόξενο ξενώνα. 

Πέρα από τον Πύργο της Ζαρούχλας (τον παλιό Πύργο του Ασημάκη Φωτήλα) υπάρχουν δύο ακόμα κτίρια εντός του χωριού που αποτελούν ζωντανούς μάρτυρες εκείνης της εποχής, το εγκαταλελειμένο αρχοντικό του πρόκριτου Σωτήρη Χαραλάμπους στον κεντρικό δρόμο και το υπό κατάρρευση, δυστυχώς, αρχοντικό Παπαδημητρόπουλου, πάνω από την Αγία Τριάδα. 


Φυσικά υπάρχουν και αρκετοί ναοί που αξίζει κανείς να επισκεφθεί, όπως αυτός της Αγίας Τριάδας και του Αγίου Δημητρίου. Η Αγία Τριάδα στους πρόποδες του βουνού Προφήτη Ηλία, έχει χαρίσει το όνομα της στην περιοχή αυτή της Ζαρούχλας, ενώ ο ναός παρά τις ζημιές που είχε υποστεί από τον σεισμό, παραμένει επιβλητικός.

Φτάνοντας εκεί κανείς του προσφέρεται μια μοναδική θέα. Από την άλλη ο Άγιος Δημήτριος πέτρινος και χτισμένος στα μεταβυζαντινά χρόνια, εντυπωσιάζει με το παρουσιαστικό του και τις τοιχογραφίες του εντός του ναού. 

Ο κεντρικός δρόμος του χωριού περιβάλλεται από λιγοστούς όμορφους ξενώνες και γραφικές ταβέρνες, που σερβίρουν τοπικές νοστιμιές και αποτελεί την απόδειξη στην πράξη των σταθερών βημάτων που έχει κάνει η Ζαρούχλα για την τουριστική της ανάπτυξη και την σταδιακή της ανάδειξη σε έναν πόλο εναλλακτικού τουρισμού. 


Το χωριό της Ζαρούχλας είναι περιτριγυρισμένο από τις κατάφυτες ρεματιές στις πλαγιές των Αροανίων, από το περίφημο δάσος του, ενώ σε διάφορα σημεία του συναντάει κανείς πανύψηλα πλατάνια που προσφέρονται για σκιά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Υπάρχουν επίσης έξω από το χωριό χαρακτηριστικά μέρη που αξίζει κανείς να επισκεφτεί όπως η βρύση της Γκόλφως, το μικρό εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής και η περίφημη λίμνη Τσιβλού, ένα μοναδικό μεγαλείο της φύσης που συναντάει ο επισκέπτης όσο ανεβαίνει προς το βουνό.

Η Ζαρούχλα είναι ένα μέρος που σε γενικές γραμμές δεν μπορεί να χορτάσει κάποιος με μια και μόνο επίσκεψη, ενώ όσο περισσότερο το γνωρίζει κανείς τόσο το ερωτεύεται.