Άγια Νύχτα και ο κόσμος στις εκκλησίες και στους ναούς της Πάτρας θα είναι ανήμερα των Χριστουγέννων αρκετός, πηγαίνοντας εκεί με κατάνυξη για να προσκυνήσει την Γέννηση του Θεανθρώπου που έφερε το φως της αγάπης στον κόσμο από το ταπεινό σπήλαιο της Βηθλέεμ. 

Αυτό όμως που έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια στις εκκλησίες της Πάτρας, είναι ότι αρκετοί πιστοί, πηγαίνουν από το βράδυ της παραμονής στους ναούς για να παρακολουθήσουν την Ιερά Αγρυπνία, σε μία ατμόσφαιρα ιδιαίτερα υποβλητική και μυστήρια, όπως είναι και αυτή η νύχτα που γεννάται ο Χριστός. 

Πρόκειται για μια παράδοση που συναντά κανείς στα κλασικά διηγήματα της ελληνικής λογοτεχνίας, για ένα έθιμο που τηρούσαν με ευλάβεια οι χωριανοί στα χωριά τους τα παλιότερα χρόνια, πηγαίνοντας το βράδυ της παραμονής στο σπίτι του Χριστού στην εκκλησία για να τους βρει εκεί το θείο φως της Άγιας Νύχτας. 

Στην Πάτρα ήταν μία παράδοση που είχε σχεδόν ξεχαστεί όμως τα τελευταία χρόνια αναγεννιέται και πάλι, με ολοένα και περισσότερες εκκλησίες να μένουν ανοικτές το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων, τελώντας ιερά αγρυπνία για την γέννηση του Θεανθρώπου. 

Φέτος, όπως και πέρυσι την νύχτα των Χριστουγέννων, ιερά αγρυπνία, θα κρατήσει ο καινούργιος ναός του Αγίου Ανδρέα και μάλιστα κρίνοντας από τις περασμένες χρονιές θα έχει και αρκετούς πιστούς, με τους πολλούς από αυτούς να είναι νέοι στην ηλικία και όχι μόνο ηλικιωμένοι. 

Ιερά αγρυπνία θα ξεκινήσει από τις 10 το βράδυ και θα κρατήσει έως τις 1 τα μεσάνυχτα, ενώ ο πρωινός εκκλησιασμός ξεκινά από τις 9 το πρωί, με ορισμένες εκκλησίες να έχουν και πρώτη Θεία Λειτουργία, από τις 5.30 το πρωί. 

Πέρα όμως από την εκκλησία του Ιερού Ναό του Αγίου Ανδρέα ιερά αγρυπνία θα κρατήσουν και άλλες κεντρικές ενορίες της Πάτρας, όπως η ιερά Μονή Παναγίας Γηροκομήτισσας, ο ιερός ναός Αγίας Μαρίνας Μακρυγιάννη, η ενορία του Αγίου Διονυσίου Πατρών, αλλά και ο Καθολικός ιερός ναό του Αγίου Ανδρέα στην οδό Μαιζώνος.  

Σε κάθε περίπτωση το πρωί όπου θα γίνει το εκκλησίασμα για την μέρα των Χριστουγέννων και την Γέννηση του Χριστού οι καμπάνες θα χτυπούν χαρμόσυνα και οι ναοί αναμένονται να είναι κατάμεστοι από κόσμο, με πολλούς από τους πιστούς να έχουν κρατήσει για 40 ημέρες νηστεία, πηγαίνοντας έτσι όχι μόνο για να προσκυνήσουν, αλλά και για να κοινωνήσουνε.