Το μάζεμα της ελιάς ολοκληρώνεται στα περισσότερα χωριά, με τη σοδειά φέτος να είναι αρκετά ικανοποιητική και το λάδι ποιοτικό και πλούσιο. 

Η πατροπαράδοτη εργασία του μαζέματος της ελιάς απαιτεί μία συλλογικότητα, μόνος σου δεν μπορεί να την κάνεις και έτσι είναι ένα από τα ελάχιστα πράγματα που έχουν απομείνει στη σύγχρονη εποχή ακόμα και στα χωριά που φέρνουν τους χωριανούς, τους ντόπιους ή ακόμα και αυτούς που κατάγονται από εκεί, αλλά έχουν φύγει στις πόλεις, πιο κοντά. 

Τους δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσουν ο ένας τον άλλο, να μοχθήσουν μαζί, να ιδρώσουν και στο τέλος να απολαύσουν τον καρπό του δέντρου, τον καρπό της γης, σε μορφή λαδιού, παίρνοντας ταυτόχρονα τους ντενεκέδες για τα σπίτια τους, εξασφαλίζοντας το λάδι της χρονιάς. Για αυτό και το μάζεμα της ελιάς είναι μία απαιτητική και κουραστική εργασία που στο τέλος σου αφήνει μία ηθική ικανοποίηση. 

Όπως κάθε εργασία στη γη και στη φύση. Πόσο μάλλον όταν έχει αποτέλεσμα. Η συγκομιδή της ελιάς ολοκληρώθηκε στα Αργυρά έξω από την Πάτρα, το λάδι βγήκε και πλέον είναι καιρός στο χωριό να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα και τις ημέρες που έφτασαν. Και του χρόνου... 


Στα Αργυρά Αχαΐας, έβγαλαν το λάδι της χρονιάς τους (φωτο) Στα Αργυρά Αχαΐας, έβγαλαν το λάδι της χρονιάς τους (φωτο) Στα Αργυρά Αχαΐας, έβγαλαν το λάδι της χρονιάς τους (φωτο) Στα Αργυρά Αχαΐας, έβγαλαν το λάδι της χρονιάς τους (φωτο) Οι φωτογραφίες είναι της Γιάννας Παναγοπούλου

Οι φωτογραφίες είναι της Γιάννας Παναγοπούλου