Η σύγκρουση Μεξικού και Βολιβίας συνεχίζεται, με τις δύο χώρες να έρχονται σε αντιπαράθεση τώρα, εξαιτίας καταγγελιών από το Μεξικό.

Η κυβέρνηση της χώρας της κεντρικής Αμερικής, κατηγορεί τη Λα Πας πως εκφοβίζει μεξικανούς διπλωμάτες, ενώ από την άλλη η Λα Πας κατήγγειλε ότι η μεξικανική κυβέρνηση κάνει πειρατεία στη σύνοδο περιφερειακού οργανισμού και κωλυσιεργεί διότι δεν θέλει να αναγνωρίσει το νέο, συντηρητικό κυβερνητικό σχήμα της χώρας των Άνδεων. Το Μεξικό είναι η χώρα που προσέφερε άσυλο στον Εβο Μοράλες, μετά την παραίτησή του υπό τη σκιά σκανδάλου για νοθεία στις προεδρικές εκλογές.

Το Μεξικό θεωρείται από τότε «εχθρός», ενώ η διπλωματία της χώρας αναφέρει πως η νέα κυβέρνηση της Βολιβίας εκφοβίζει στελέχη του διπλωματικού προσωπικού της και αποπειράθηκαν να «ερευνήσουν» το αυτοκίνητο του πρεσβευτή τους χθες, Δευτέρα. Η προσωρινή πρόεδρος της Βολιβίας, Τζανίνε Άνιες, έχει εκδώσει σε βάρος του Μοράλες ένταλμα σύλληψης, με τον πρόεδρο του Μεξικού, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ να παραχωρεί άσυλο στον πρώην πρόεδρο της Βολιβίας, που πλέον βρίσκεται στην Αργεντινή.

Χθες, το υπουργείο Εξωτερικών της Βολιβίας γνωστοποίησε ότι ενδέχεται να αποχωρήσει από την Κοινότητα των Κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (CELAC) καθώς το Μεξικό, η χώρα που θα προεδρεύει το 2020 στον οργανισμό, προγραμμάτισε φέτος, κατά τη διάρκεια της προεδρίας που ασκούσε η προηγούμενη σοσιαλιστική κυβέρνηση της Βολιβίας, μια σύνοδο στις αρχές Ιανουαρίου. Η Λα Πας κατηγόρησε επίσης τη μεξικανική κυβέρνηση για «μη φιλική συμπεριφορά» και ότι «διστάζει» να αναγνωρίσει την προεδρία της Άνιες.