Υπογράφηκε τη Δευτέρα η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία αυξάνεται το ποσό που θα διατεθεί για το κοινωνικό μέρισμα.

Το ποσό για το κοινωνικό μέρισμα θα είναι τελικά κατά 40 εκατ. αυξημένο, αφού θα διανεμηθούν 215 εκατ. ευρώ, αντί για 175 εκατομμύρια ευρώ. Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου ενημέρωσε ότι οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος για το 2019 θα ξεπεράσουν το 1 εκατομμύριο, ενώ τα ωφελούμενα νοικοκυριά θα είναι πάνω από 300.000.

Κοινωνικό μέρισμα: Οι 2 νέες κατηγορίες δικαιούχων

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι έπειτα από την εξέταση των αιτήσεων που απορρίφθηκαν, αναρτήθηκε πρόσθετο αρχείο δικαιούχων, στην ιστοσελίδα του κοινωνικού μερίσματος. Σε αυτό, περιλαμβάνονται:

Δικαιούχοι οι οποίοι είχαν υποβάλει εκπρόθεσμα φορολογική δήλωση για κάποιο από τα προηγούμενα 7 έτη.
Δικαιούχοι οι οποίοι στις φορολογικές τους δηλώσεις δεν είχαν δηλώσει το ΑΦΜ των εξαρτώμενων μελών.
Αυτοί οι πιθανοί δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος θα πρέπει να υποβάλουν νέα αίτηση.

ΥΠΟΙΚ: Πώς προέκυψε η αύξηση του κοινωνικού μερίσματος

Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι η κυβέρνηση κατάφερε να δημιουργήσει πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο, τμήμα του οποίου διανέμει για το κοινωνικό μέρισμα, ενισχύοντας ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Η αύξηση του κοινωνικού μερίσματος, σημειώνει το ΥΠΟΙΚ, καλύπτεται από το πλεόνασμα που προέκυψε μετά την επεξεργασία των στοιχείων εκτέλεσης του προϋπολογισμού για τον Νοέμβριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, με αυτό τον τρόπο καλύπτονται περισσότερα από 307.000 νοικοκυριά, που αντιστοιχούν σε περισσότερους από 1 εκατ. πολίτες. Μέχρι στιγμής έχουν εγκριθεί 255.674 αιτήσεις.

Τέλος, το ΥΠΟΙΚ επικρίνει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας ότι «όπως η ίδια ομολόγησε, δεν είχε αφήσει ούτε 1 ευρώ για κοινωνικό μέρισμα Και αυτό γιατί, τον Μάιο του 2019, διένειμε το εφετινό κοινωνικό μέρισμα για προεκλογικούς λόγους, ως δήθεν “13η σύνταξη”, εξαντλώντας με αυτό τον τρόπο τον όποιο δημοσιονομικό χώρο».