Κορυφώνονται οι προετοιμασίες για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, με τις έρευνες των σχετικών ινστιτούτων κατανάλωσης και εμπορίου να διίστανται για το αν θα είναι πιο ακριβό ή όχι σε σύγκριση με τα περσινά Χριστούγεννα. 

Στην αγορά της Πάτρας οι τιμές σε όλα σχεδόν τα είδη κινούνται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Κάνοντας μία μικρή έρευνα στην αγορά στα καταστήματα τροφίμων, διαπιστώνει εύκολα κανείς ότι οι αυξομειώσεις στις τιμές είναι ελάχιστες, σε μηδαμινό σχεδόν επίπεδο.

Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις οι όποιες αυξήσεις απορροφούνται από τους ίδιους τους επαγγελματίες που ελπίζουν και θέλουν να δουν αυτές τις μέρες την κίνηση και τον τζίρο τους να ανεβαίνει. 

Η βόλτα αυτή δεν θα μπορούσε να μην ξεκινήσει από τις χριστουγεννιάτικες λιχουδιές που υπάρχουν αυτές τις μέρες τις εορταστικές σε όλα τα σπίτια, τους κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα και τις δίπλες.

Τόσο οι κουραμπιέδες, όσο και τα μελομακάρονα τα βρίσκει κανείς στην τιμή των 9 ευρώ το κιλό, φτάνοντας στο μέγιστο των 13 με 14 ευρώ το κιλό, ανάλογα με υλικό που έχουν μέσα τα γλυκίσματα (αν για παράδειγμα υπάρχει σοκολάτα η τιμή είναι πιο πάνω).

Ειδικότερα φέτος οι τιμές στους κουραμπιέδες και στα μελομακάρονα είναι σχεδόν ίδιες στα αρτοποιία και στα ζαχαροπλαστεία. Στις δίπλες, ένα γλύκισμα εξίσου παραδοσιακό και συνήθως πιο ακριβό αφού θέλουν την δική τους τέχνη, οι τιμές  ξεκινούν από τα 14 ευρώ το κιλό και κινούνται προς τα πάνω φτάνοντας τα 20 με 21 ευρώ, ανάλογα πάντα με το μέλι και τα υλικά που είναι "λουσμένες". 

Μια μικρή αύξηση υπάρχει φέτος στις τιμές των κρεάτων, κάτι που σύμφωνα με τους παράγοντες της συγκεκριμένης αφοράς, έχει να κάνει κυρίως με τις μειωμένες τιμές που επικρατούσαν τα περασμένα έτη, έτσι ώστε να εξέλθουν πλέον σε ένα ανταγωνιστικό επίπεδο. Η κλασική παραδοσιακή γαλοπούλα στα κρεοπωλεία της Πάτρας ξεκινά από τα 7,30 ευρώ  και φτάνει έως και τα 8,50. 

Το αρνί κυμαίνεται μεταξύ 7,60 ευρώ το κιλό και φτάνει τα 8, 20 ευρώ, ενώ το κατσίκι ξεκινά από τα 8,40 ευρώ και φτάνει τα 10 ευρώ το κιλό. Όσο για το χοιρινό το συναντήσαμε να ξεκινάει από 4,50 ευρώ έως και 5,40 το κιλό, ανάλογα βέβαια με το είδος του κομματιού του κρέατος. 

Οι τιμές λοιπόν είναι για ακόμα μία χρονιά προσιτές σε όλα τα είδη και οι Πατρινοί λίγες ώρες πριν από το στρώσιμο του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού για την παραμονή, αλλά και για ανήμερα των Χριστουγέννων, μπορούν να ξεχυθούν στα μαγαζιά για να κάνουν τα τελευταία τους ψώνια. 

Η κίνηση, αν και το περασμένο διάστημα, ήταν πτωτική, τις τελευταίες ημέρες (από το Σαββατοκύριακο και μετά) έχει παρουσιάσει μία τόνωση που σίγουρα θα κορυφωθεί έως και το βράδυ της παραμονής. Άλλωστε Χριστούγεννα είναι, ποιος λογαριάζει τις τιμές. Ή μήπως δεν είναι έτσι;