Συναγερμό για οικολογική καταστροφή σε λιμάνι στα νησιά Γκαλαπάγκος σήμαναν οι Αρχές του Ισημερινού μετά την κατάρρευση γερανού σε φορτηγίδα, που ανετράπη με αποτέλεσμα να χυθούν 2.300 λίτρα ντίζελ στη θάλασσα και να σχηματίσουν κηλίδα.

Το ατύχημα, στο οποίο τραυματίστηκε ένας άνθρωπος, έγινε στο λιμάνι του νησιού Σαν Κριστόμπαλ του Ισημερινού, όταν κατέρρευσε γερανός ενώ τοποθετούσε εμπορευματοκιβώτιο στη φορτηγίδα. Το πλοίο, αποσταθεροποιημένο, ανατράπηκε, όπως φαίνεται και στις εικόνες που κάνουν το γύρο του κόσμου.


Ecuador barge carrying 600 gallons of diesel fuel sinks at port

Προσωπικό του στρατού και της υπηρεσίας προστασίας του περιβάλλοντος έστησε «φράγματα περιορισμού» της κηλίδας, που απειλεί το εύθραυστο οικοσύστημα του αρχιπελάγους, μέρους της Παγκόσμιας Φυσικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας. Άπλωσαν μάλιστα «απορροφητικά υφάσματα» για να μειωθεί «ο κίνδυνος για το περιβάλλον εξαιτίας του ναυαγίου της φορτηγίδας Orca», ανέφερε μέσω Twitter το Εθνικό Πάρκο Γκαλαπάγκος, ο φορέας ο οποίος είναι αρμόδιος για την προστασία των νησιών.


«Υπήρξε διαρροή καυσίμου, τα μέλη του πληρώματος της φορτηγίδας έπεσαν στη θάλασσα για να σώσουν τις ζωές τους», διευκρίνισε η ECU 911, η υπηρεσία ασφάλειας των νησιών, τα οποία απέχουν περίπου 1.000 χιλιόμετρα από την ήπειρο και στα οποία το οικοσύστημα είναι ένα από τα πιο εύθραυστα στον πλανήτη Γη. Λίγες ώρες αργότερα οι Αρχές του Ισημερινού ανακοίνωσε ότι η κατάσταση τέθηκε «υπό έλεγχο». Το αρχιπέλαγος των νησιών Γκαλαπάγκος έλκει το όνομά του από τις γιγάντιες χελώνες που ζουν σε αυτά. Συνέβαλε σε σημαντικό βαθμό στη διαμόρφωση της θεωρίας της εξέλιξης των ειδών που διατύπωσε ο Άγγλος φυσιοδίφης Κάρολος Δαρβίνος.