Στην Βηθλεέμ έγινε η παρουσίαση του νέου δημιουργήματος του Βρετανού καλλιτέχνη Banksy.

Ο τόπος της παρουσίασης δεν ήταν διόλου τυχαίος, καθώς το νέο του έργο απεικονίζει μια φάτνη-μινιατούρα με το θείο βρέφος στο εσωτερικό, τη Μαρία και τον Ιωσήφ να στέκουν πλάι της και με φόντο τμήμα του τσιμεντένιου Τείχους του Ισραήλ στο οποίο χάσκει μια τρύπα από οβίδα το ωστικό κύμα της οποίας έχει σχηματίσει ένα αστέρι. Παράλληλα, στο τείχος υπάρχουν γκραφίτι που εικονίζουν μια καρδιά, καθώς και το σήμα της ειρήνης.

Το έργο έχει τίτλο Scar of Bethlehem (H ουλή της Βηθλεέμ), λογοπαίγνιο με την έκφραση «το Αστέρι της Βηθλεέμ» κι άρχισε να εκτίθεται στο Ξενοδοχείο Walled Off, το οποίο άνοιξε ο ίδιος ο καλλιτέχνης το 2017.

«Τα Χριστούγεννα ταυτίζονται με το Αστέρι της Βηθλεέμ, αυτό που οδήγησε τους τρεις μάγους «εκεί όπου γεννήθηκε ο Ιησούς», εξήγησε ο διευθυντής του ξενοδοχείου, ο Ουίσαμ Σάλσα. «Εδώ βλέπουμε μια ουλή, μια τρύπα στο Τείχος, που το σημαδεύει, όπως και τη ζωή στη Βηθλεέμ σήμερα», πρόσθεσε.

Οι αρχές του Ισραήλ χαρακτηρίζουν το Τείχος απαραίτητο μέτρο ασφαλείας, το οποίο αποτρέπει κυρίως την παρείσφρηση παλαιστίνιων βομβιστών-καμικάζι στην ισραηλινή επικράτεια. Οι Παλαιστίνιοι το θεωρούν σύμβολο της καταπίεσης και της αρπαγής από τις δυνάμεις κατοχής εδαφών που ήθελαν να γίνουν μέρος του μελλοντικά κυρίαρχου και ανεξάρτητου κράτος τους.