Στα 19 έφτασαν τα θύματα της έκρηξης του ηφαιστείου στο νησί Γουάιτ της Νέας Ζηλανδίας.

Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, ένας εκ των τραυματιών που νοσηλευόταν σε σοβαρή κατάσταση, υπέκυψε στα τραύματά του, με αποτέλεσμα ο απολογισμός των θυμάτων να φτάσει τους 19. Επιβεβαιωμένα τα θύματα είναι 17, όμως δύο άτομα που αγνοούνται ακόμη από την ημέρα της έκρηξης, θεωρούνται νεκρά. Για τον θάνατο του τελευταίου θύματος δεν δόθηκαν τα στοιχεία του στη δημοσιότητα (όνομα ή εθνικότητα).

Την ώρα της έκρηξης, 47 άνθρωποι, κυρίως τουρίστες από την Αυστραλία, επισκέπτονταν το Νησί Γουάιτ, στο βόρειο τμήμα της Νέας Ζηλανδίας. Είκοσι πέντε συνεχίζουν να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία με σοβαρά εγκαύματα. Οι περισσότεροι βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο υποδιευθυντής της νεοζηλανδικής αστυνομίας Μάικ Κλέμεντ διαβεβαίωσε έπειτα από συνάντησή του με μέλη των οικογενειών θυμάτων πως οι αρχές «δεν έχουν εγκαταλείψει» ακόμη την προσπάθεια να βρουν τα δύο πρόσωπα που αγνοούνται, τη 17χρονη μαθήτρια Γουαϊνόνα Λάνγκφορντ από την Αυστραλία και τον 40χρονο νεοζηλανδό Χέιντεν Μάρσαλ-Ίνμαν, τουριστικό οδηγό, προσθέτοντας όμως ότι πλέον «όλα εξαρτώνται από τη θάλασσα».

Η ένταση και το εύρος των επιχειρήσεων έρευνας μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Τα πτώματα των θυμάτων πιστεύεται από τις νεοζηλανδικές αρχές πως παρασύρθηκαν από τα νερά της θάλασσας.