Υπάρχει αρσενικός και θηλυκός εγκέφαλος; Ένας εγκέφαλος αποκομμένος από το σώμα είναι ο ίδιος εγκέφαλος;

"Προφανώς υπάρχει αρσενικός και θηλυκός εγκέφαλος, διότι γεννιόμαστε με αρσενικό και θηλυκό εγκέφαλο. Υπάρχει σαφέστατη διαφορά ανάμεσα στους άντρες και τις γυναίκες, διότι όταν βρισκόμαστε μέσα στη μήτρα, κάτω από την επίδραση συγκεκριμένων ορμονών, όπως είναι η τεστοστερόνη ή όπως είναι η οιστραδιόλη, ο εγκέφαλος γίνεται αρσενικός ή θηλυκός. Αυτό δείχνει ποιες είναι οι ιδιαιτερότητες του φύλου μας. Ανατομικά βέβαια υπάρχουν κάποιες διαφορές. Ποτέ όμως δεν ήταν πολύ ξεκάθαρο αν οι ανατομικές αυτές διαφορές είναι εκείνες, οι οποίες οδηγούν και σε διαφορά στη συμπεριφορά μας ή αν οι περισσότερες διαφορές μας είναι προϊόντα κοινωνικοποίησης και ορισμένων τάσεων, που υπάρχουν στην κοινωνία, οι οποίες οδηγούν τα κορίτσια να συμπεριφέρονται με ένα τρόπο και τα αγόρια με κάποιον άλλον” εξηγεί στο ΑΠΕ ο καθηγητής του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ, Θανάση Ντινόπουλος.

Ο κ. Ντινόπουλος έχει γράψει ένα βιβλίο για το θέμα με τίτλο «Ας μιλήσουμε για τον εγκέφαλο. Από τους νευρώνες στη συμπεριφορά».

Στο ερώτημα “αν ένας εγκέφαλος αποκομμένος από το σώμα είναι ο ίδιος εγκέφαλος” ο κ. Ντινόπουλος απαντά αρνητικά. “Ο εγκέφαλος είναι κατά κάποιο τρόπο κλεισμένος μέσα σε ένα σκοτεινό κουτί και έρχεται σε επαφή με το σώμα μας και το περιβάλλον. Η τροφοδότηση από το σώμα μας και από το περιβάλλον είναι αυτά που κάνουν τον εγκέφαλο τελικά να είναι αυτό που είναι. Βέβαια ο εγκέφαλος παίζει καθοριστικό ρόλο, γιατί συντονίζει όλες αυτές τις πληροφορίες και μας οδηγεί σε αποκρίσεις, σε συμπεριφορές και σε συναισθήματα, αλλά αποκομμένος δεν θα ήταν ποτέ ο ίδιος εγκέφαλος. Δηλαδή, αν πάρουμε έναν εγκέφαλο, τον βάλουμε μέσα σε μία γυάλα με οξυγόνο και τον διατηρήσουμε σε λειτουργία, δεν θα είναι ο ίδιος εγκέφαλος, διότι ακριβώς δεν έχει τις πληροφορίες από το σώμα και το περιβάλλον, ώστε να μπορέσει να δράσει ως πραγματικός εγκέφαλος” προσθέτει ο κ.Ντινόπουλος.

Πηγή: ΑΠΕ