Αύξηση στις επικουρικές συντάξεις προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, με το ύψος της αύξησης να υπολογίζεται κατά μέσο όρο στα 99,5 ευρώ, με βάση το νέο ασφαλιστικό σύστημα. Έως το τέλος του χρόνου, όπως είπε, θα δοθεί και η αναλογιστική μελέτη.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι θα υπάρξουν αυξήσεις και στις κύριες συντάξεις, για ασφαλισμένους από 33 χρόνια και πάνω, ενώ η αύξηση θα αφορά στο σύνολο των συνταξιούχων, αφού θα υπάρξει επανυπολογισμός.

«Θέλω να αποστείλω ένα μήνυμα, μετά τις αλλαγές με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση του Ιανουαρίου, η Ελλάδα αποκτά ένα από τα καλύτερα ασφαλιστικά συστήματα με απόλυτη βιωσιμότητα και απόλυτα διασφαλισμένο όσον αφορά την επάρκεια του αλλά και την απόδοση του σε επίπεδο συντάξεων», είπε ο υπουργός Εργασίας, διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις. Επίσης, προανήγγειλε μόνιμο μηχανισμό στήριξης για τους χαμηλοσυνταξιούχους, ενώ έκανε γνωστό πως κάθε χρόνο θα ενισχύεται το ασφαλιστικό με το 0,5 του ΑΕΠ.

Όσον αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες με παράλληλη ασφάλιση τόνισε ότι θα καταβάλλουν μία εισφορά.

Με ακρίβεια αποτυπώνονται οι παραβάσεις και τα πρόστιμα

Ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι έγραψε την Παρασκευή μια υπουργική απόφαση, που αποτυπώνει με ακρίβεια τις παραβάσεις και τα πρόστιμα στο πλαίσιο προστασίας της εργασίας. «Θα επηρεάσει όλους τους εργαζόμενους της χώρας υπό την έννοια του προστατευτικού πλαισίου αλλά και όλες τις επιχειρήσεις της χώρας.», είπε χαρακτηριστικά.

«Ήταν χρέος και καθήκον μου συνέχισε ο υπουργός εξηγώντας πως όλο αυτό το διάστημα αυτός κι οι συνεργάτες του εργάζονταν για αυτό, καταγράφοντας χρόνιες παθογένειες και στρεβλώσεις στο σύστημα ποινών και κυρώσεων που επιβάλλονταν σε επιχειρήσεις λόγω αβελτηρίας ή λαθών ή καταστρατήγησης εργατικής νομοθεσίας.

«Δεν είχε ασχοληθεί κανένας ποτέ και μετά από δέκα με δεκαπέντε χρόνια έρχεται πλέον αυτή η υπουργική απόφαση- νέα αρχιτεκτονική στο πλαίσιο κυρώσεων και προστίμων του εργατικού δικαίου.», τόνισε, ξεκαθαρίζοντας πως από 1-1-2020 όλες οι επιχειρήσεις της χώρας θα ξέρουν επ’ ακριβώς, εάν πραγματοποιήσουν κάποια παράβαση, τι πρόστιμο θα πληρώσουν.

«Ταυτόχρονα, για πρώτη φορά οι επιθεωρητές θα μπορούν με απόλυτα αντικειμενικό τρόπο να προσδιορίζουν τις παραβάσεις με τις αντίστοιχες κυρώσεις.» πρόσθεσε.
«Είναι διαρθρωτική αλλαγή η οποία έρχεται να προστεθεί στο σύνολο των αλλαγών που κάνουμε ως κυβέρνηση, υπέρ των επιχειρήσεων και ταυτόχρονα υπέρ των εργαζόμενων.».

«Όλες οι επιχειρήσεις πια, με καθαρούς κανόνες θα γνωρίζουν το πλαίσιο. Στόχος μας είναι η συμμόρφωση, κι η υπεράσπιση του εργατικού δικαίου της χώρας ώστε κανείς να μην κάνει παραβάσεις.» κατέληξε.