Ένα σημαντικό έργο στο κέντρο της Πάτρας, είναι στην τελική ευθεία για να υλοποιηθεί και να ενισχύσει την τουριστική δυναμική της Πάτρας. 

Το έργο αφορά το Ρωμαϊκό Στάδιο που πλέον μέσα από το πρόγραμμα Interreg  2014 -2020 θα γίνει προσβάσιμο και θα δώσει τη δυνατότητα στον τουρίστα - αλλά και στον Πατρινό - να το επισκεφτεί και να το γνωρίσει από κοντά.

Το Ρωμαϊκό Στάδιο είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία που υπάρχουν στην πόλη και μέχρι ώρας στο φως έχει έρθει μόνο ένα κομμάτι του, αυτό που εκτείνεται, δίπλα από τις σκάλες της Πατρέως, στον πεζόδρομο της Ηφαίστου, φτάνοντας έως και την Γεροκωστοπούλου, κάτω από την πλατεία Αγίου Γεωργίου. 

Το συγκεκριμένο έργο που θα ξεκινήσει μέσα στους επόμενους μήνες δεν έχει να κάνει με περαιτέρω ανασκαφές για να έρθει στο φως και το υπόλοιπο τμήμα του, αλλά με τις παρεμβάσεις και τη διαμόρφωση του χώρου, έτσι ώστε να γίνει προσβάσιμο το μνημείο, καθώς μέχρι τώρα το βλέπαμε, αλλά εξαιτίας της ιδιομορφίας του εδάφους του, δεν μπορούσαμε να το επισκεφτούμε. 

Η μελέτη του έργου που έχει κοστολογηθεί στα 300.000 ευρώ και έχει πλέον εξασφαλίσει τη χρηματοδότησή του, προβλέπει την εγκατάσταση φυλακίου στο χώρο του μνημείου, φωτισμού του, αλλά και τη δημιουργία δύο εισόδων, μιας στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στο πάνω μέρος του, με απώτερο στόχο την ενοποίηση του με το Ρωμαϊκό Ωδείο, αλλά και μιας ακόμα, στον πεζόδρομο της Ηφαίστου. 

Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν θα δώσουν τη δυνατότητα στον κάθε ενδιαφερόμενο να το επισκεφτεί με ασφάλεια, με στερεωτικές εργασίες εδάφους και αντιστήριξη πρανών. Παράλληλα για την καλύτερη ανάδειξή του και τη βελτίωση της αισθητική του, θα φωτιστεί με έναν αντίστοιχο τρόπο που θα δώσει ένα άλλο ύφος σε όλη την περιοχή. 

Εξάλλου, στο πλαίσιο της ανάδειξης και της προβολής του αρχαιολογικού αυτού χώρου προβλέπεται να δίνονται στους επισκέπτες ενημερωτικά φυλλάδια με χρήσιμα ιστορικά στοιχεία για τη σημασία και την αρχαιολογική αξία του μνημείου, αλλά και την αρχιτεκτονική του, όπως και για τις εργασίες που έχουν γίνει.


Η ιστορική σημασία του μνημείου και η αξία του

Το Ρωμαϊκό Στάδιο ή κατά πολλούς Ρωμαϊκό Αμφιθέατρο (σύμφωνα με ομάδα αρχαιολόγων εκεί δεν γίνονταν μόνο αγώνες, αλλά και μουσικές - πολιτιστικές εκδηλώσεις, αν και υπάρχει μία έριδα πάνω σε αυτό) είναι δώρο Ρωμαίου Αυτοκράτορα στην Πάτρα για τον εορτασμό των 100 χρόνων από τη δημιουργία ρωμαϊκής αποικίας σε αυτή.

Θεωρείται από τους αρχαιολόγους ένα από τα καλύτερα μνημεία της ρωμαϊκής εποχής σε όλη την επικράτεια, αφού αντίστοιχο του υπάρχει μόνο στην Ρώμη. Το μεγαλύτερο κομμάτι του Σταδίου δεν έχει έρθει στο φως, χρειάζεται να γίνουν μια σειρά απαλοτριώσεων που είναι δύσκολο να προχωρήσουν και που ακόμα και να γίνει κάτι τέτοιο, ασφαλώς θα είναι ένα έργο με αρκετά μακροπρόθεσμο ορίζοντα. 

Χαρακτηριστικό των δυσκολιών που υπάρχουν για να έρθει ολοκληρωτικά όλο το μνημείο στο φως είναι ότι με βάση τις εκτιμήσεις, η βόρεια όψη του είναι θαμμένη κάτω από το σημερινό ναό της Παντάνασσας. Ωστόσο, το νότιο κομμάτι που έχει έρθει στο φως μέσα από τις ανασκαφές που έγιναν στις αρχές της δεκαετίας του '70 είναι εξίσου σημαντικό και αξιόλογο.

Η Πάτρα θα πρέπει επιτέλους να το αξιοποιήσει και να το κάνει προσβάσιμο, ενισχύοντας τον αρχαιολογικό της στόλο και την τουριστική της δυναμική. Κάτι που στην προκειμένη περίπτωση, όπως όλα δείχνουν, θα γίνει.