Στο ενδεχόμενο νέας πρόωρης αποπληρωμής δανείων του ΔΝΤ το 2020, την οποία έβαλε στο τραπέζι ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αναφέρεται εκτενές άρθρο της Handelsblatt, σημειώνοντας ότι με την κίνηση αυτή η κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη αποβλέπει στη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους και τη μείωση των στόχων για τα πλεονάσματα.

«Με την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων ο υπουργός Οικονομικών εξοικονομεί πόρους όσον αφορά στην εξυπηρέτηση του χρέους. Εξίσου σημαντικό όμως είναι και το πολιτικό μήνυμα που εκπέμπεται: με την πρόωρη αποπληρωμή η χώρα υπογραμμίζει ότι αφήνει πίσω της την κρίση. Σταϊκούρας και Κυριάκος Μητσοτάκης ελπίζουν ότι αυτό θα τους βοηθήσει εν όψει των επικείμενων διαπραγματεύσεων για τη χαλάρωση των μέτρων περικοπών», τη μείωση δηλαδή των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, σημειώνει η γερμανική οικονομική εφημερίδα.


Πόσο θέλει να μειώσει ο Μητσοτάκης τους στόχους;

Όπως επισημαίνει η HB, οι αξιώσεις αυτές του Έλληνα πρωθυπουργού βρίσκουν σύμφωνους τόσο «το ΔΝΤ όσο και την Τράπεζα της Ελλάδας. Πολλοί ανεξάρτητοι οικονομολόγοι συμμερίζονται την άποψη ότι η χαλάρωση των μέτρων περικοπών θα οδηγούσε σε μεγαλύτερη ανάπτυξη, κάτι που είναι προς το συμφέρον των πιστωτών καθώς έτσι μειώνεται γρηγορότερα το χρέος. Μέχρι στιγμής ο Μητσοτάκης δεν έχει πει σε ποιo βαθμό θέλει να μειώσει τους στόχους για τα πλεονάσματα. Ανεπίσημα γίνεται λόγος για 2,2% αντί του ισχύοντος 3,5% επί του ΑΕΠ.

Ενστάσεις σε πιθανή χαλάρωση έχει κυρίως το Βερολίνο αλλά όχι μόνον αυτό. Οι σκεπτικιστές υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να περιμένει κανείς πώς θα εξελιχθούν οι δείκτες οικονομικής ανάπτυξης και πόσο γρήγορα θα υλοποιήσει η νέα κυβέρνηση τον υπεσχημένο εκσυγχρονισμό των πεπαλαιωμένων δομών, τη σταθεροποίηση των τραπεζών, τις οικονομικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις. Επιπλέον υπάρχει η ανησυχία ότι ενδεχόμενες δημοσιονομικές παραχωρήσεις έναντι της Ελλάδας θα άνοιγαν τις ορέξεις άλλων χωρών.

Ο Μητσοτάκης γνωρίζει τις αντιστάσεις, πιέζει όμως ώστε να υπάρξουν άμεσες αποφάσεις. ”Στόχος μας είναι η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021”, επανέλαβε αυτή την εβδομάδα κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού. Η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να βάλει το θέμα στην ημερήσια διάταξη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ήδη κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους», καταλήγει σύμφωνα με τη DW το δημοσίευμα της Handelsblatt.