Δεν είναι μόνο τα εμπορικά μαγαζιά της Πάτρας που αυτές τις μέρες, πλησιάζοντας ολοένα και περισσότερο στα Χριστούγεννα, έχουν ντυθεί στα γιορτινά τους, στολίζοντας τις βιτρίνες τους και γεμίζοντας με φως την αγορά της πόλης. 

Τον δικό τους στολισμό, πιο διακριτικό ίσως, αλλά εξίσου γοητευτικό, έχουν και τα μπαράκια της Πάτρας. Το γιορτινό τους όμως ύφος έχει σαφώς μια διαφορετική αισθητική από αυτή των εμπορικών μαγαζιών.

Θα έλεγε κανείς ότι ο διάκοσμος τους είναι πιο μυστηριώδης, πιο αισθησιακός, πιο ερωτικός, χωρίς όμως τίποτα από όλα αυτά να αναιρεί το γιορτινό του στοιχείο, έχοντας σαν σκοπό να κάνει τους θαμώνες τους να νιώσουν πιο οικεία, να αισθανθούν σαν το σπίτι τους και να έρθουν οι καρδιές πιο κοντά. 

Το φως είναι ισχνό, όμως είναι αρκετό για να φωτίσει τις σκιές μες στο σκοτάδι, τις σκιές που όσο περνάει η νύχτα κάποια στιγμή θα ξεκινήσουν να χορεύουν στους ρυθμούς της μουσικής. Οι μέρες, άλλωστε, είναι έτσι και αλλιώς γιορτινές και αυτό μπορεί να κρύβει μέσα του μία δόση γοητείας, αλλά και κάποιας μελαγχολίας.

Στοιχεία που επίσης βρίσκει κανείς στα γιορτινά διακοσμημένα μπαράκια της Πάτρας. Οι φωτογραφίες του Κώστα Πλέσσα, αποτυπώνουν και με το παραπάνω όλο το ύφος τους και την εορταστική διακριτική αισθητική τους.