Την έκδοση του Ρώσου Αλεξάντρ Βίνικ, του επονομαζόμενου και Mr Bitcoin, αποφάσισε η Ελλάδα.

Ο 40χρονος Ρώσος, θα εκδοθεί αρχικά στη Γαλλία. Ακολούθως στις ΗΠΑ και στο τέλος στη Ρωσία, σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα.

Σε σχόλιό της η Πρεσβεία της Ρωσίας στην Ελλάδα εξέφρασε την ενόχλησή της για την απόφαση να εκδοθεί στη Γαλλία και όχι στη Ρωσία ο Αλεξάντρ Βίνικ
«Πληροφορηθήκαμε για το περιεχόμενο της απόφασης του Υπουργού Δικαιοσύνης της Ελλάδος που καθορίζει την προτεραιότητα εκτέλεσης των αποφάσεων των ελληνικών δικαστηρίων για την έκδοση του Ρώσου υπηκόου κ. Αλεξάντρ Βίννικ στη Ρωσία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ. Στο πρώτο στάδιο ο κ. Βίννικ θα εκδοθεί στη Γαλλία. Ενημερώσαμε τη Μόσχα για αυτό.

Λυπούμαστε για το γεγονός ότι το τεκμηριωμένο αίτημα της Γενικής Εισαγγελίας της Ρωσίας για την ως προτεραιότητα έκδοση του Αλεξάντρ Βίννικ στη χώρα της υπηκοότητάς του αγνοήθηκε."

Ο ίδιος ο mr Bitcoin ξεκίνησε νέα απεργία πείνας. Ο Βίνικ, νοσηλεύεται φρουρούμενος σε νοσοκομείο της Αθήνας, με προβλήματα υγείας μετά την προηγούμενη απεργία πείνας 88 ημερών που είχε κάνει, από το Νοέμβριο του 2018 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2019.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, δικηγόρος του 40χρονου Ρώσου, Αλεξάντερ Βίνικ («Mr Bitcoin»), γνωστοποίησε ότι θα καταθέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αίτηση αναστολής και αίτηση ακύρωσης, κατά της απόφασης του υπουργού Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνου Τσιάρα, με την οποία αποφασίστηκε να εκδοθεί ο εντολέας της, αρχικά στη Γαλλία, με δεύτερο προορισμό τις ΗΠΑ και τρίτο την Ρωσία. Η κυρία Κωνσταντοπούλου, ανέφερε ότι δεν έχει ακόμη λάβει γνώση της απόφασης του υπουργού Δικαιοσύνης, ούτε ο ίδιος ο εντολέας της.

Υπενθυμίζεται ότι ο 40χρονος Ρώσος είχε συλληφθεί στη Χαλκιδική στις 25 Ιουλίου 2017 ενώ παραθέριζε με τη σύζυγο και τα δύο παιδιά του. Για την έκδοσή του είχαν κάνει ένα αιτήματα ΗΠΑ, Γαλλία και δύο η Ρωσία. Ο Άρειος Πάγος έχει κρίνει για όλα τα αιτήματα θετικά, με τελευταία τον Δεκέμβριο του 2018.