Σε μια πρωτοποριακή κίνηση για τα δεδομένα του ηλειακού εκπαιδευτικού συστήματος αλλά και σε επίπεδο νομού γενικότερα προχώρησε το 1ο Γυμνάσιο Πύργου, το οποίο εγκατέστησε έναν πρωτοποριακό ειδικό αισθητήρα που μετρά σωματίδια που βρίσκονται στον αέρα που αναπνέουμε και προέρχονται στις περισσότερες των περιπτώσεων από πηγές καύσης.

Ειδικότερα, την εγκατάσταση του συγκεκριμένου αισθητήρα πραγματοποίησαν στον τρίτο όροφο του σχολικού συγκροτήματος του 1ου Γυμνασίου Πύργου ο Καθηγητής του τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών Σπύρος Πανδής, ο Διευθυντής του σχολείου Γιώργος Μπίρμπας, καθηγητές του σχολείου, καθώς και ένας ηλεκτρολόγος από την περιοχή του Πύργου που φρόντισε για τη σωστή εγκατάσταση του αισθητήρα, αφήνοντας το δύσκολο έργο της σύνδεσής του με το σύστημα στον κ. Πανδή, όπως αναφέρει το patrisnews.

Οποιοσδήποτε έχει πλέον τη δυνατότητα από την εγκατάσταση του αισθητήρα και μετά να μπαίνει στο www.purpleair.com/map?opt=1/mPM25/a10/cC4#12.26/37.67345/21.42918, όπου θα του παρέχονται τα στοιχεία που λαμβάνει ο αισθητήρας από την ατμόσφαιρα της πόλης του Πύργου.

Από τα πρώτα σχολεία πανελλαδικά

Ο κ. Πανδής εστίασε αρχικά στον αισθητήρα που τοποθετήθηκε στο σχολείο, σημειώνοντας πως έχει τη δυνατότητα να μετρά τα ατμοσφαιρικά σωματίδια που είναι μικρότερα από 2,5 μικρόμετρα. Όσον αφορά την εγκατάσταση, τόνισε πως πρόκειται για πρωτοβουλία του κ. Μπίρμπα, κάνοντας έτσι το 1ο Γυμνάσιο Πύργου ένα από τα πρώτα σχολικά κτίρια που διαθέτουν ανάλογο αισθητήρα πανελλαδικά.

Επιπλέον, ανέφερε πως μέχρι στιγμής οι αισθητήρες που έχουν τοποθετηθεί πανελλαδικά είναι περίπου 50 στο σύνολο και βρίσκονται κυρίως σε σπίτια ιδιωτών, έχοντας τη δυνατότητα να μετρούν τα σωματίδια που υπάρχουν στον αέρα που αναπνέουμε και βγαίνουν συνήθως από πηγές καύσης. Κλείνοντας, υποστήριξε πως οι μετρήσεις που θα δίνονται καθημερινά θα αποκτήσουν αξία σε βάθος χρόνου, μιας και θα δίνουν μια σαφή εικόνα για την ατμόσφαιρα της πόλης.


«Καινοτόμος προσέγγιση των παιδαγωγικών στόχων»

Από την πλευρά του, ο κ. Μπίρμπας ανέφερε πως αποτελεί τιμή και χαρά η παρουσία του κ. Πανδή στο σχολείο για την εγκατάσταση μοναδικών αισθητήρων μέτρησης αιωρουμένων μικροσωματιδίων στον ατμοσφαιρικό αέρα. Στη συνέχεια θέλησε να περιγράψει ιδιότητες των σωματιδίων αυτών, σημειώνοντας πως έχουν μέγεθος περίπου 40 φορές μικρότερο από την τρίχα των ανθρώπινων μαλλιών και θεωρούνται υπεύθυνα για την πρόκληση σοβαρών ασθενειών, την τροποποίηση καιρικών φαινομένων και την αυξανόμενη ένταση με την οποία αυτά εκδηλώνονται.

Επιπρόσθετα, σημείωσε πως η εγκατάσταση των αισθητήρων επιτρέπει μια διαφορετική πλέον καινοτόμο προσέγγιση των παιδαγωγικών στόχων στην περιβαλλοντική εκπαίδευση, ζητημάτων προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και του φυσικού περιβάλλοντος, ενώ παράλληλα προσφέρει τη δυνατότητα παρακολούθησης των μετρήσεων από την τοπική κοινωνία με συνεχή εκπομπή των δεδομένων σε ιντερνετική πύλη, καθώς και διαρκή εκτίμηση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα. Τέλος, θέλησε να ευχαριστήσει τον κ. Πανδή για την παρουσία του στο σχολείο, ενώ εξέφρασε και την ελπίδα για περαιτέρω επέκταση της συνεργασίας τους με την τοποθέτηση παραπάνω αισθητήρων προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και της εκπαιδευτικής κοινότητας.