Μέσα στο Ιερό πνεύμα της εορτής των Χριστουγέννων, πραγματοποιήθηκε, από το Σωματείο Ενωμένη Ρωμηοσύνη Πατρών, στην Πάτρα το διήμερο 21 καί 22 Δεκεμβρίου 2019 (Σάββατο – Κυριακή) εκδήλωση για το παιδικό βιβλίο με θέμα: «ΣΤΟΥ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥ ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ». Το  φετινό διήμερο είναι αφιερωμένο στον μεγάλο Ρωμιό λογοτέχνη, αγιογράφο και πιστό Ορθόδοξο Χριστιανό Φώτη Κόντογλου.

H εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ (Ρήγα Φεραίου 106, Πάτρα) και προσέλκυσε πλήθος κόσμου όλων των ηλικιών κυρίως νέων οικογενειών και παιδιών.

Πόλος έλξης και τις δυο ημέρες των εκδηλώσεων αποτέλεσε η έκθεση παιδικού βιβλίου (Χριστιανικού, πατριωτικού, ηθογραφικού), στην οποία οι επισκέπτες βρήκαν βιβλία των εκδόσεων ΑΘΩΣ,  ΘΥΡΑ, ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ,   ΕΝΩΜΕΝΗ ΡΩΜΗΟΣΎΝΗ και ΣΑΪΤΗΣ.

Για την αξία του παιδικού βιβλίου μίλησαν  οι συγγραφείς κα Κατερίνα Μουρίκη και  π. Γεώργιος Χριστοδούλου (εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίας Σοφίας Νέου Ψυχικού),παρουσιάζοντας τα βιβλία τους  «O Άγιος Λουκάς o Ιατρός και Ποιμένας» και «Μια Χριστουγεννιάτικη κατασκήνωση»  αντίστοιχα.

Τα πρώτα τους μαθήματα στην αγιογραφία και ζωγραφική, πήραν το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου, πολλά παιδάκια από τον αγιογράφο - ζωγράφο κο Κώστα  Αρταβάνη,  ενώ την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, καθοδηγούμενα από τις κες Ουρανία Κωνσταντινοπούλου, Δώρα Κατσαϊτη, Κυριακή Λαλιώτη, Νικολίτσα  Μαυροθαλασσίτη και Βασιλική Τσόντζορα, δημιούργησαν όμορφες Χριστουγεννιάτικες κατασκευές.

Το ψυχαγωγικό και ηρωικό  μέρος της εκδήλωσης για τα παιδιά, κάλυψε και τις 2 ημέρες, η παράσταση Θεάτρου Σκιών, με αφορμή  παλαιό κείμενο του Φώτη Κόντογλου που αναφέρεται στη παράσταση «Ο θάνατος του ήρωα Κατσαντώνη», την οποία παρουσίασαν  ο Καραγκιοζοπαίχτης και φοιτητής του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Μιχάλης Παπαγεωργίου και ο νεαρός Στέφανος Κωνσταντακόπουλος.

Το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου, παρουσιάστηκε εκδήλωση με θέμα «Ταξίδι στα Ρωμαίικα Χριστούγεννα με συνοδοιπόρο τον Φώτη Κόντογλου»,  την επιμέλεια και παρουσίαση της οποίας είχε η φιλόλογος κα  Ευγενία Κορμπάκη, με συμμετοχή της κας Αδαμαντίας Λόντου και του κου Γιώργου Σιόλου ως αναγνώστες,  ενώ την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, παρουσιάστηκε εκδήλωση με θέμα «Ο Φώτης Κόντογλου μέσα  από τα μάτια του …Φώτη Μαρτίνου», την επιμέλεια και παρουσίαση της οποίας είχε ο κος  ΦΩΤΗΣ ΜΑΡΤΙΝΟΣ - Μηχανολόγος - Ηλεκτρολόγος Ε.Μ.Π / εγγόνος του Φώτη Κόντογλου. 

Με τις δύο αυτές εκδηλώσεις αυτές αναλύθηκε σε βάθος και αναδείχτηκε το ρωμαίικο ήθος του κυρ Φώτη Κόντογλου, το οποίο διαπερνά τη προσωπική του στάση ζωής, το λογοτεχνικό και το αγιογραφικό του έργο. 

Και στις δύο παραπάνω εκδηλώσεις  συμμετείχε το Οργανικό Σύνολο Βυζαντινό Ηχόχρωμα (Λύρα Πολίτικη & Κρητική: Θεοχάρης Ζωιδάκης, Ούτι: Αριστοτέλης Τζώρτζης, Ταμπουράς: Νεκτάριος Πιτσιούγκας, Ταμπουράς: Δανάη – Δήμητρα Πετροπούλου, Τραγούδι: Ελένη Πασσά) με την μουσική επιμέλεια του κου  Νεκτάριου Πιτσιούγκα.  

Το μουσικό μέρος του διήμερου κάλυψαν η συναυλία του κιθαριστικού συνόλου Πατρών Patras Guitar Ensseble υπό τη διεύθυνση του καλλιτεχνικού  διευθυντή Γιώργου Παπαδόπουλου και οι χορωδίες «Εμμέλεια» με χοράρχη τον  κο Κωνσταντίνο Καμζέλα, “Μπέλ  Επόκ” του Παμμικρασιατικού   Συνδέσμου Πατρών με μαέστρο τον κο Σταύρο Σακοράφα  και  η χορωδία Νηπιαγωγών Πατρών. 

Κοινή πεποίθηση είναι ότι εκατοντάδες επισκέπτες της εκδήλωσης  και κυρίως τα παιδιά, μέσα από τις πλούσιες  δράσεις που πραγματοποιήθηκαν, έζησαν και αισθάνθηκαν πραγματικά “Στου Παραδείσου το περιβόλι …”, γνώρισαν τα παραδοσιακά ρωμαίικα ήθη και έθιμα, από το έργο και τη ζωή του κυρ Φώτη Κόντογλου  και το καλό ψυχοφελές παιδικό βιβλίο που τόσο συμβάλλει στη συγκρότηση του χαρακτήρα και τη πνευματική καλλιέργεια του παιδιού. 

Η Ε.ΡΩ. Πατρών εκφράζει  τις ευχαριστίες της, σε όλους όσους με τη αφιλοκερδή και  εθελοντική συμμετοχή τους συνέβαλλαν για τη πραγματοποίηση της  εκδήλωσης, καθώς και τα δεκάδες μέλη και φίλους της, που εργάστηκαν για τη προετοιμασία και πραγματοποίησή της.