Σημαντικές παρεμβάσεις ετοιμάζει ο δήμος στον τομέα του ηλεκτροφωτισμού, στους δρόμους, στις πλατείες και στους κοινόχρηστους χώρους.

Παρεμβάσεις που κατατέθηκαν στο τεχνικό πρόγραμμα του δήμου για το 2020 και έχουν σαν σκοπό να αναβαθμίσουν σταδιακά τον φωτισμό της πόλης, με ένα σύγχρονο και οικονομικό τρόπο, καταναλώνοντας λιγότερη ενέργεια. 

Ήδη οι παρεμβάσεις αυτές έχουν ξεκινήσει από τα προηγούμενα χρόνια της θητείας της δημοτικής αρχής, καθώς σε ένα μεγάλο κομμάτι της οδού Κορίνθου έχουν μπει φώτα τύπου LED που δίνουν την δυνατότητα για εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και την δυνατότητα για ρύθμιση της έντασης του φωτός, ανάλογα με την επιθυμία του χρήστη. 

Βέβαια τα φώτα τύπου LED, όταν χαμηλώνεις την ένταση τους, μοιάζουν κάπως κίτρινα και θαμπά και ίσως εκεί να κρύβεται το αίτιο των παραπόνων που έχουν κάνει κατά καιρούς κάτοικοι των περιοχών που έχουν τοποθετηθεί τέτοιου είδους φωτισμοί, όμως από την άλλη, εξοικονομώντας ενέργεια, πλέον αποκτούν την ευκαιρία να φωτιστούν και άλλες γειτονιές της πόλης, εκτός του κέντρου, που τις περισσότερες μέρες είναι μέσα στα σκοτάδια. 

Το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου για το θέμα του ηλεκτροφωτισμού περιλαμβάνει δύο καίριες παρεμβάσεις. Το έργο του ηλεκτροφωτισμού των στοών της οδού Κανακάρη, μιας κεντρικής οδού που μέχρι σήμερα ήταν κάπως παραμελημένη, συγκριτικά με αυτές της Μαιζώνος ή της Κορίνθου, ενώ ο φωτισμός που είχε αποτελούσε κυρίως πρωτοβουλία των καταστηματαρχών και των κατοίκων του δρόμου. 

Η Κανακάρη πλέον φωτίζεται με φωτισμού τύπου LED, με τα φώτα να μπαίνουν από την αρχή έως το τελευταίο κομμάτι της οδού, σε ένα έργο που ο προϋπολογισμός του θα φτάσει περίπου τα 720.000 ευρώ.

Πέρα από την Κανακάρη εκσυγχρονίζεται και ο φωτισμός των οδών Βορείου Ηπείρου, Αγίας Σοφίας και Ελευθερίου Βενιζέλου, τριών κομβικών δρόμων της πόλης, έξω από το κέντρο, με τους οποίους σχετίζονται αρκετές περιοχές της Πάτρας.Το έργο αυτό θα φτάσει τα 300.000 ευρώ.

Κορδάς: "40% λιγότερη ενέργεια..."

Στόχος του δήμου είναι σταδιακά να αναβαθμίσει και να εκσυγχρονίσει όλο τον δημοτικό φωτισμό της Πάτρας, αν και αυτό είναι κάτι αρκετά δύσκολο από την στιγμή που τα όρια της επικράτειας του, ξεκινούν από την Ροδινή και φτάνουν έως και τα Καμίνια.

"Εμείς θα προσπαθήσουμε να εκσυγχρονίσουμε τον φωτισμό στα περισσότερα κεντρικά και κομβικά σημεία της πόλης" τονίζει σχετικά ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Χρήστος Κορδάς.

"Τα σύγχρονα φώτα που βάζουμε θα μας δώσουν την δυνατότητα να καταναλώσουμε τουλάχιστον 40% λιγότερη ενέργεια σε σύγκριση με πριν και κατά συνέπεια να εξοικονομήσουμε πόρους για άλλες ανάγκες του δήμου ή για να δώσουμε περισσότερο φως σε πιο απομακρυσμένες περιοχές της Πάτρας". 

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο νέος φωτισμός είναι συμβατός με την σύγχρονη τεχνολογία και θα συνδέεται με ειδικά συστήματα και μηχανισμούς που θα δίνουν την δυνατότητα ρύθμισης και μέσω διαδικτύου.

Κάτι που σημαίνει ότι θα έχουν το δικό τους λογισμικό και πέρα από τον χρήστη θα μπορούν να ρυθμίζουν από μόνα τους τον φωτισμό τους, ανάλογα με την κίνηση των δρόμων ή τις χρονικές περιόδους. Έξυπνα, σύγχρονα και οικονομικά φώτα, δηλαδή...