Νέα βελτιωμένη κανονιστική θα πρέπει να προετοιμάσουν οι καταστηματάρχες εστίασης της Πάτρας, έτσι ώστε να την καταθέσουν στον δήμο από τις αρχές του καινούργιου έτους και να προχωρήσουν στη συνέχεια οι διαδικασίες για την εφαρμογή της, περνώντας από το δημοτικό συμβούλιο. 

Αυτό είναι το προκείμενο που έβγαλε η συνάντηση που είχε ο δήμος της Πάτρας με τους επαγγελματίες εστίασης και τα μέλη του προεδρείου του ΣΚΕΑΝΑ, σε μία συνάντηση που έγινε παρουσία των αντιδημάρχων Διονύση Πλέσσα και Μιχάλη Αναστασίου, μέσα σε ένα θετικό κλίμα, χωρίς να υπάρχουν διορίες και προθεσμίες, αλλά με στόχο αφενός την βελτίωση και της αισθητικής της πόλης, σε συνδυασμό με τη εξυπηρέτηση των καταστημάτων και των μαγαζιών του κλάδου. 

Οι επαγγελματίες εστίασης κατάφεραν να εξασφαλίσουν την ανοχή του δήμου για ένα με δύο μήνες τουλάχιστον, μέχρι να κατατεθεί η νέα κανονιστική που θα θέσει νέους όρους και κανονισμούς για την χρήση των κοινόχρηστων χώρων, των πεζοδρόμων και των πλατειών, έτσι ώστε να υπάρχει μία ομοιομορφία στην αισθητική της πόλης, να μην δημιουργούνται ζητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού και κυρίως να μην αφαιρείται η δυνατότητα πρόσβασης στους πολίτες και στα άτομα ΑμεΑ. 

Η κανονιστική αυτή θα κατατεθεί μετά από συνεργασία που θα έχουν οι επαγγελματίες εστίασης της Πάτρας με τον σύλλογο αρχιτεκτόνων και το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος, έχοντας ως απαραίτητο όρο για να προχωρήσει να έχει πάρει το πράσινο φως από την Εφορία Αρχαιοτήτων που είναι ο φορέας που έχει την κύρια αρμοδιότητα για το όλο θέμα από την στιγμή που το κέντρο της πόλης έχει χαρακτηριστεί ιστορικό. 

Η ανοχή αυτή που εξασφάλισε από τον δήμο το προεδρείο του ΣΚΕΑΝΑ, δεν σημαίνει ότι τα καταστήματα που έχουν τέτοιου είδους προστατευτικά για την βροχή και τον άνεμο, χωρίς να διαθέτουν τις απαραίτητες νόμιμες άδειες, έχουν γλιτώσει τα πρόστιμα για το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι να κατατεθεί η καινούργια κανονιστική. 

"Το θέμα αυτό δεν έχει να κάνει τόσο με τον δήμο, όσο κυρίως με την πολεοδομία. Αν η πολεοδομία προχωρήσει σε αυτό το διάστημα σε ελέγχους κανείς δεν εγγυάται ότι δεν θα επιβάλει στα καταστήματα που δεν θα τηρούν τον νόμο, βαριά χρηματικά πρόστιμα" τονίζει ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ Σπύρος Στεργίου μιλώντας στο patrasevents.gr, προσθέτοντας στη συνέχεια: 

"Είναι καλό λοιπόν για τα καταστήματα που έχουν τέτοιου είδους προστατευτικά, χωρίς να τηρούν τον νόμο, να ξεκινήσουν να τα ξηλώνουν από τώρα αφού έτσι και αλλιώς τα δεδομένα πλέον αλλάζουν".

Το έφερε στην επιφάνεια ο αντικαπνιστικός νόμος

Το όλο θέμα ήρθε στην επιφάνεια μέσα από τον αντικαπνιστικό νόμο. Πολλά από τα καταστήματα που είχαν τέτοιους εξωτερικούς χώρους τους διαμόρφωσαν με έναν τέτοιον τρόπο για να μπορούν να κρατούν τους καπνιστές στην πελατεία τους. 

Ωστόσο, ο νόμος του αντικαπνιστικού είναι ξεκάθαρος, σύμφωνα πάντα με τον κ. Στεργίου και τονίζει ότι ακόμα και τέτοια χώροι, εξωτερικοί, από την στιγμή που δεν έχουν τουλάχιστον δύο ανοίγματα για να μπαίνει φρέσκος αέρας, θεωρούνται κλειστοί, κατά συνέπεια αν περάσει ένα αντίστοιχο κλιμάκιο και βρει καπνιστές είναι υποχρεωμένο να μοιράσει πρόστιμα. 

Πάντως, σε ότι έχει να κάνει με το ζήτημα του αντικαπνιστικού ο ΣΚΕΑΝΑ, ετοιμάζεται να καταθέσει την δική του πρόταση για το όλο θέμα, ζητώντας από τα αρμόδια όργανα να επιτρέπεται στα καταστήματα από τα μεσάνυχτα και μετά να μπορούν να βγάζουν τασάκια, καθώς τα νυχτερινά κέντρα αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα με την εφαρμογή του νόμου, έχουν πέσει κατακόρυφα οι τζίροι τους και δίνουν μάχη για την βιωσιμότητα τους.