Δραματικό "κύμα" πλειστηριασμών καταφτάνει στην Πάτρα και στην Δυτική Ελλάδα, με δεκάδες οικογένειες να αποχαιρετούν μαζί με την χρονιά, το σπίτι τους και την περιουσία τους. 

Σύμφωνα με τα όσα μπορεί να βρει κανείς στην σχετική σελίδα ενημέρωσης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, με στοιχεία για την κάθε περιοχή, στην Δυτική Ελλάδα οι πλειστηριασμοί που γίνονται αυτές τις μέρες από τις 16 Δεκεμβρίου έως τις 27 Δεκεμβρίου θα φτάσουν τους 112. Ειδικότερα στην Πάτρα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί που θα γίνουν αυτές τις μέρες των γιορτών θα είναι συνολικά 31. 

Συνολικά σε όλη την Ελλάδα ο αριθμός των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που πρόκειται να γίνουν μέχρι το τέλος του έτους θα φτάσουν τους 4.620. Όλα ξεκινούν επί της ουσίας από τη στιγμή που το περασμένο Μάρτιο του 2019 έπαψε και τυπικά να ισχύει η εφαρμογή του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας, με την κατάργηση του άρθρου 9. 

Ο εξωδικαστικός μηχανισμός που ήρθε για να αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη, αποδεικνύεται μη αποτελεσματικός, οι δανειολήπτες των "κόκκινων" δανείων, έχουν μείνει απροστάτευτοι εντελώς και αυτό την στιγμή που πλέον έχουν εδραιωθεί οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και έχει σπάσει το μέτωπο πια των φορέων και των συλλόγων που πάγωναν αυτές τις διαδικασίες. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2019 σε όλη την Δυτική Ελλάδα οι πλειστηριασμοί έφτασαν τον αριθμό ρεκόρ των 1.465, μέσα από διαδικασίες εξπρές, ενώ στην Πάτρα ο αριθμός αυτός για το ίδιο διάστημα ήταν στους 522, ενώ στο Αίγιο και  στην Δυτική Αχαΐα στους 216 και τους 110 αντίστοιχα.

Το πιο δραματικό από όλα είναι ότι έπονται και άλλοι από τις αρχές κιόλας του νέου έτους, καθώς δεν υπάρχει πλέον καμία νομική δικλείδα που να εξασφαλίζει την προστασία των κατόχων των "κόκκινων δανείων".