Τα πάνω κάτω έρχεται να φέρει ένας Ολλανδός αρχαιολόγος που ισχυρίζεται πως ο Παρθενώνας , έχει εδώ και 2.000 χρόνια λάθος όνομα.

Ολλανδοί μελετητές υποστηρίζουν πως το όνομα «Παρθενώνας» - που διαδόθηκε στην ρωμαϊκή περίοδο – ανήκε αρχικά σε ένα τελείως διαφορετικό κτίσμα και όχι στον τεράστιο πέτρινο ναό που δεσπόζει στην κορυφή της Ακρόπολης των Αθηνών και που προσελκύει εκατομμύρια τουρίστες ετησίως. Σύμφωνα με την έρευνα του πανεπιστημίου της Ουτρέχτης, ο πραγματικός Παρθενώνας ήταν στην πραγματικότητα ένα αρχαίο ελληνικό θησαυροφυλάκιο που περιείχε προσφορές στην θεά Αθηνά, το γνωστό Ερέχθειο, που βρίσκεται μόλις 100 μέτρα από τον κεντρικό ναό στην Ακρόπολη.

Όπως ισχυρίζονται οι Ολλανδοί ερευνητές, ο γνωστός σε όλους μας Παρθενώνας, στην αρχαιότητα ονομαζόταν «Εκατόμπεδον». «Αυτό σημαίνει ναός των εκατό ποδών και ο κύριος χώρος του μεγάλου ναού ήταν όντως μήκους 100 ποδών» δήλωσε στην Telegraph ο αρχαιολόγος Γιάνικ φαν Ρουκχούιτζεν. Όσο για το Ερέχθειο, το οποίο είναι παγκοσμίως γνωστό για τις Καρυάτιδες που συγκρατούν την οροφή του, λέει: «Είναι λογικό οι αρχαίοι Έλληνες να αποκαλούσαν αυτό τον ναό ως Παρθενώνα ή αλλιώς οίκο των Παρθένων». Αναγνωρίζει πως η λέξη Εκατόμπεδον, η οποία αναφέρεται σε αρχεία που χρονολογούνται πριν από 2.500 χρόνια, είναι μια δύσκολη λέξη. «Το Εκατόμπεδον είναι ένα δύσκολο όνομα για να το προφέρει κανείς. Αυτό μπορεί να αποτελεί και λόγο για τον οποίο επελέγη τελικά η λέξη Παρθενώνας – ήταν πολύ πιο πιασάρικος» δήλωσε ο αρχαιολόγος.

Όπως αποκαλύπτει ο δρ φαν Ρουκχούιτζεν, η έρευνά του, βασισμένη σε μελέτη αρχαιολογικών δεδομένων και αρχαίων κειμένων, δεν έγινε αποδεκτή με ιδιαίτερο ενθουσιασμό από τους Έλληνες αρχαιολόγους. «Οι Έλληνες φίλοι και συνάδερφοι φυσικά ήταν πολύ καχύποπτοι – ποιος είναι αυτός ο Ολλανδός που λέει ότι το όνομα του Παρθενώνα πρέπει να αλλάξει; Αλλά τώρα λένε ότι υπάρχει κάποια αλήθεια στην θεωρία που προτείνω».